NEKATERE PRESOJE IN MO®NOSTI ZA POVEÈANJE KAKOVOSTI IN GOSPODARNOSTI SLOVENSKE PRAŠIÈEREJE
Šalehar Andrej*, Štuhec Ivan**, Kovač Milena***
IZVLEÈEK
Slovenska prašičereja ima pred vstopom v EU prilonost, da izboljša kakovost in gospodarnost. V sestavku je prikazan pomen izboljšanja strukture reje prašičev na kmetijah in povečanja samooskrbe. To bo imelo za posledico zmanjšanje prometa s prašiči in s tem večjo verjetnost za ohranitev zdravja prašičev v Sloveniji. Večja intenzivnosti prireje je mona z večjo prirejo pujskov na svinjo, zmanjšanjem izgub in povečanjem prirastov v pitanju. Analizirana je kvaliteta klavnih prašičev. Pri prodaji pitancev je treba uvesti usmerjeno prodajo in sistem "all in, successive out". Opozorjeno je na izvajanje nacionalnega selekcijskega programa in parjenja po kombinacijah parjenja, preprečevanje parjenja v sorodu in izboljšanje kvalitete prireje na vzrejnih središčih. Pomembno je tudi strokovno usposobljanje rejcev in strokovnjakov ter prilagoditev zakonodaje.
Ključne besede: prašičereja, Slovenija, gospodarnost, struktura, intenzivnost
* prof. dr. Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, 1230 Domale
** prof. dr. , istotam
***prof. dr. , istotam
1. Uvod
Podobno kot druge gospodarske panoge ima tudi slovenska prašičereja prilonost, da v času priprave na vstop Slovenije v Evropsko zvezo poiše monosti za izboljšanje gospodarnosti, kakovosti prireje, organiziranosti in trenja. Prav prašičereja je med tistimi kmetijskimi panogami, ki bodo z odprtjem trnih pregrad, izpostavljene zelo hudi konkurenci. V Evropski zvezi so na splošno nije cene prašičev, imajo intenzivnejšo prirejo, boljšo velikostno strukturo obratov, preseek prašičjega mesa in zahtevnejše etološke ter ekološke normative. Skupna kmetijska politika za prašičerejo ne predvideva, če odštejemo splošne ukrepe kot npr. osnovna cena, nobene posebne zaščite. Sprostitev prometa s prašiči in prašičjim mesom pa prinaša s seboj tudi večjo nevarnost za prenos bolezni, ki so v zadnjih dveh letih naredile v nekaterih delih Evropske zveze veliko škode - recimo prašičja kuga na Nizozemskem.
V sestavku bomo iskali v prvi vrsti monosti za povečanje kakovosti in gospodarnosti slovenske prašičereje. Pokazali bomo na pomen strukturnih sprememb, poveanje intenzivnosti prireje, na kvaliteto in trenje klavnih prašičev, na izvajanje selekcijskega programa ter osnovnih rejskih opravil, na usposobitev rejcev ter strokovnjakov in na prilagoditev zakonodaje.
2. Strukturne spremembe
Povečanje delea samooskrbe s prašijim mesom ne pomeni samo večje monosti za zaposlitev in dohodek prašičerejcev, ampak tudi povečanje verjetnosti za ohranitev zdravja populacij prašičev v Sloveniji. Pričakujemo lahko, da bo zaradi tega manj prometa z ivimi prašiči in prašičjim mesom. Nekaj katastrof, ki jih je zaradi bolezni doivela prašičereja v zadnjih letih - na primer: slinavka in parkljevka na Tajvanu, klasična prašičja kuga na Nizozemskem - so spodbudile sprejemanje novih zakonov. Na Nizozemskem, kjer bo od 1.6.1998 v veljavi zakon, s katerim bodo zmanjšali obseg prašičereje za 25%, so tudi določili, da bo ob izbruhu klasične prašičje kuge moral obrat plačati dravi po 11,5 guldna na prašiča, če ne bo mogel dokazati, da ima zaključeno rejo (lastna prireja pujskov in pitanje) ali pa ima prašiče le od enega dobavitelja. Prav tako pripravljajo na osnovi tega zakona novo organiziranost. Nizozemsko bodo glede reje prašičev razdelili v deset avtarkičnih področij, ki bodo med seboj ločena z 1.5 km širokimi koridorji, kjer ne bo reje parklarjev. V teh enotah bo reja prašičev skupaj s pripravo krme in klanjem zaključena brez povezave z drugimi področji. Pomen takih ukrepov potrjujejo tudi podatki iz tabele 1.
Tabela 1: Ugotovljene bolezni prašičev iz liste A* v EU v letu 1997 (podatki do 6.VIII.1997) in število obolelih prašičev (Westergaard, 1997)
Drava |
Pojavi bolezni |
||
Afriška prašičja kuga |
Klasična prašičja kuga |
Prašičja vezikularna bolezen |
|
Belgija |
8 |
||
Nemčija |
46 |
||
Italija |
17 |
37 |
16 |
Španija |
60 |
||
Nizozemska |
360 |
* lista A: najhujše kune bolezni, ki jih mora dravna administracija izkoreniniti na najbolj radikalen način
Po podatkih v gornji tabeli lahko ugotovimo, da so bile v prvih sedmih mesecih preteklega leta ugotovljene bolezni prašičev iz liste A v petih dravah EU. Povsem jasno je, da bo na primer cepljenje proti klasični prašičji kugi prepovedano in prav tako, da lahko z drugačno organiziranostjo in omejitvijo prometa znatno povečamo verjetnost za preprečitev vnosa bolezni.
V Sloveniji je mogoče povečati samooskrbo s prašičjim mesom. Letno potrebujemo okoli 1.000.000 klavnih prašičev ali 300.000 več kot sedaj (350 000 farme, 450 000 kmetije, 200 000 domači zakol). Na kmetijah naj bo večja prireja trnih prašičev. Potrebujemo 1000 prašičerejskih kmetij, ki bodo ob lastni prireji pujskov letno spitale po 450 pitancev na lokacijah, ki bodo tudi ekološko sprejemljive.
Tabela 2: Reja prašičev na kmetijah v Sloveniji po popisu v letu 1991 in vzorčnem popisu v letu 1997
Leto |
1991 |
1997 |
Indeks 1997/1991 |
Število kmetij |
73187 |
50522 |
0,7 |
Stale prašiev |
265752 |
364965 |
1,4 |
Prašičev na kmetijo |
3,6 |
7,2 |
2,0 |
Število kmetij s 50 in ve prašii |
170 |
1826 |
10,7 |
Del e prašičev na kmetijah s 50 in več prašiči |
6,8 |
39,6 |
5,8 |
V zadnjih sedmih letih se je struktura reje prašičev v Sloveniji izboljšala. Vloek drave v izgradnjo infrastrukture za rejo prašičev na kmetijah v letih 1990 - 1993 je nedvoumno dal ugodne rezultate. Pomembno je da imamo v letu 1997 e blizu 2000 kmetij, ki imajo 50 in več prašičev, kar e predstavlja 40% na kmetijah zrejenih prašičev.
3. POVEÈANJE INTENZIVNOSTI PRIREJE
3.1. VEÈJA PRIREJA PUJSKOV NA SVINJO
Tabela 3: Plodnost mladic in starih svinj na farmah in kmetijah
Lastnost |
Farme |
Kmetije* |
Cilj |
MLADICE |
|||
Starost ob 1.pripustu (dni) |
224,3 |
241,2 |
210,0 |
Starost ob 1.prasitvi (dni) |
342,3 |
364,6 |
330,0 |
Štev.ivorojenih pujskov |
8,80 |
8,90 |
9,6 |
STARE SVINJE |
|||
Laktacija (dni) |
26,1 |
35,5 |
26 |
Doba med prasitvama (dni) |
154,4 |
172,0 |
155 |
Štev. ivorojenih pujskov |
10,12 |
10,49 |
11,0 |
Doba od prasitve do izločitve (dni) |
75,8 |
105,1 |
60,0 |
KD/ivorojenega pujska (dni) |
17,4 |
18,7 |
15,2 |
SKUPAJ |
|||
Štev. ivorojenih pujskov |
9,84 |
10,10 |
10,72 |
Štev. odstavljenih pujskov |
8,58 |
9,07 |
9,76 |
Dele izgub (%) |
12,9 |
10,2 |
9,0 |
KD/ivorojenega pujska (dni) |
18,2 |
18,9 |
15,3 |
Štev. gnezd na svinjo / leto |
2,0 |
2,0 |
2,2 |
Štev. ivor. puj. na svinjo / leto |
20,1 |
20,2 |
23,6 |
* vzrejna središča in vzorčne kmetije
Podatki o plodnosti mladic in starih svinj na farmah in kmetijah na splošno kaejo, da njihove reprodukcijske zmogljivosti niso v celoti izkoriščene. Stroške prireje pujskov pri mladicah povečujeta predvsem kasna oploditev in premajhna velikost gnezda. Pri starih svinjah pa na kmetijah predolga laktacija in prepozna izločitev. Premajhna je tudi velikost gnezda in preveč je izgubljenih pujskov do odstavitve. Premajhna je prireja pujskov na svinjo in leto. Monosti za izboljšanje prireje pujskov so sorazmerne velike in jo dokazujejo predvsem reje, kjer je odstavljenih tudi več kot deset pujskov na gnezdo. Na takih rejah bi si morali nabrati izkušenj in znanja tudi drugi rejci.
3.2. ZMANJŠANJE IZGUB
V Sloveniji smo v letu 1997 izgubili še vsakega petega ivorojenega pujska. Še posebej velike in drage so izgube tekačev in pitancev. Pri tekačih so tako dvakrat večje kot v USA ali na Danskem. Glavni vzroki so v nedorečeni tehnologiji vzreje, v preveliki gostoti naselitve odstavljenih pujskov oz. pitancev, v oskrbi in v prehrani.
Tabela 4: Izgube pujskov, tekačev in pitancev
Pujski (%) |
Tekači (%) |
Pitanci (%) |
Izgube od ivor. pujskov (%) |
|
Slovenija* |
12,89 |
5,75 |
3,65 |
20,89 |
USA – 95 |
9,34 |
2,33 |
2,10 |
13,33 |
Danska – 97 |
11,61 |
2,80 |
3,20 |
16,83 |
Cilj |
9,0 |
2,0 |
2,0 |
12,60 |
* Izgube od rojstva do konca pitanja v letu 1997 na farmah
3.3. POVEÈANJE PRIRASTOV V PITANJU
Med dejavniki, ki imajo zelo velik vpliv na gospodarnost prireje prašičev, sta dnevni prirast in konverzija krme. Na splošno je poznano, da so prirasti pitancev v komercialnih pitališčih za 20 - 30 % manjši kot bi jih pričakovali na osnovi podatkov o rasti individualno vhlevljenih prašičev pod eksperimentalnimi pogoji ali pa merjascev v testiranju. Pitanci v komercialnih pogojih reje rastejo počasneje in so bolj zamaščeni kot njihovi sovrstniki, ki dobijo enako količino krme pod eksperimentalnimi pogoji. Black (1997) smatra, da predstavlja razumevanje vzrokov za te razlike in njihovo izboljšanje največji izziv za prašičerejo.
Tabela 5: Dnevni prirasti v pitanju in izkoriščanje krme za celotno prirejo na obratu
Dnevni prirast (g) |
Cilj |
Izkoriščanje krme* |
Cilj |
|
Na testnih postajah v Sloveniji: 30 - 100 kg - 1997 |
900 |
1000 |
- |
- |
V pitanju: |
||||
Danska - 1996 |
762 |
950 |
3,22 |
3,00 |
USA - 1995 |
767 |
950 |
3,43 |
3,00 |
Slovenija - ocena 1997 |
620 |
950 |
3,64 |
3,00 |
* - vključena krma za osnovno čredo
Podatki v tabeli 5 odkrivajo, da so prav pri pitanju prašičev izredno velike monosti za izboljšanje tako rasti kot konverzije krme. To velja za vse navedene primere. Najpomembnejši razlogi za slabšo rast pitancev in večjo porabo krme za enoto prirasta so navedeni e pri predhodni tabeli. Pogosto so temu pridruene tudi razne bolezni. Nekateri podatki iz literature in testiranja dokazujejo, da je genetska zmogljivost za rast pri veini modernih pasem velika in je pri pitanju le delno izkoriščena. Iskanje novih tehnologij pitanja, še posebej individualen pregled nad rastjo pitancev, je edina pot za izboljšanje rezultatov v pitanju. Veliko je mogoče doseči tudi z usmerjeno prodajo pitancev.
4. KVALITETA KLAVNIH PRAŠIÈEV IN TRENJE PRAŠIÈEV
4.1. KVALITETA KLAVNIH PRAŠIÈEV
V letu 1997 (tabela 6) je bilo na liniji klanja ocenjenih 56% prašičev zaklanih v slovenskih klavnicah pri povprečni telesni masi 106 kg oz. klavni masi 82,73 kg. Izredno velika je bila variabilnost telesne mase ob zakolu, ki je bolj posledica razlik v rasti prašičev kot pa razlik v starosti ob prodaji. Debelina M je v povprečju nekaj manjša od pričakovane, potrjene pa so velike razlike v tej lastnosti med prašiči. Dodajmo k temu tudi, da so v debelini M med rejami velike razlike. Enako velja tudi za lastnost S, ki se pa pri tej telesni masi ne bo ve bistveno zmanjševala. Dele mesa je povprečen in z izboljšanjem debeline M se bo še bistveno izboljšal. V deleu mesa so med rejami zelo velike razlike. K izboljšanju delea mesa bi znatno prispevala tudi usmerjena prodaja pitancev. Primerjava mesnatosti v Sloveniji vzrejenih pitancev in uvoenih klavnih prašiev je pokazala, da domai prašiči ne zaostajajo ( tabela 7).
Tabela 6: Ocene mesnatosti prašičev na liniji klanja v času od 1.1.1997 do 31.12.1997
Lastnost |
Povprečje |
SD*** |
število klavnih prašičev |
270603 |
|
Število prašičev pitancev |
244657 |
|
dele prašičev pitancev (%) |
90,41 |
|
masa toplih polovic (kg) |
82,73 |
12,67 |
Debelina M* (mm) |
65,87 |
6,85 |
Debelina S** (mm) |
19,64 |
6,44 |
Odstotek mesa (%) |
52,53 |
3,93 |
* - M: debelina mišičja (najkrajša razdalja med sprednjim koncem srednje zadnjične mišice in dorzalnim robom hrbteninega kanala)
** - S: najtanjša debelina podkonega maščobnega tkiva s koo nad srednjo zadnjično mišico
*** - SD – standardna deviacija
Tabela 7: Klavna kakovost pitancev vzrejenih v Sloveniji in iz dokupa - meritve na liniji klanja v obdobju julij 1997 do marec 1998.
Lastnost |
Vzrejeni v Sloveniji (1) |
Dokup v tujini (2) |
Razlika: 1-2 |
Število prašiev |
174171 |
7084 |
|
Klavna masa (kg) |
82,5 |
83,4 |
-0.9 |
Debelina M (mm) |
65,93 |
67,88 |
-1,95 |
Debelina S (mm) |
19,09 |
20,40 |
-1,31 |
Dele mesa (%) |
52,81 |
52,72 |
+0,09 |
Podatki v tabeli 7 potrjujejo, da med doma vzrejenimi prašiči in dokupljenimi ni razlik v mesnatosti. Doma vzrejeni prašiči imajo tanjšo debelino M in S, kar je dober napotek za preusmeritve in dopolnitev ciljev v selekciji prašičev v Sloveniji. Vejči poudarek je treba dati mesnatosti in neposredna uporaba meritve debeline M bi bila pri tem lahko v koristno pomoč. Velja pa ob takih primerjavah opozoriti tudi na nepopolnost, ki je v tem, da ocena mesnatosti še nič ne pove o konformaciji (omišičenosti) klavnih polovic. Dele mesa je merjen na predpostavki odsotnosti maščobnega tkiva in nič ne pove o oblikovanosti (konformaciji, izraenosti) najpomembnejših kosov klavnih polovic.
4.2. PRODAJA PRAŠIÈEV PITANCEV
Omenili smo e, da je med prašiči pitanci velika variabilnost v klavni masi. Podrobno je ta predstavljena v spodnjem grafikonu.
Graf: Distribucija mase toplih klavnih polovic pri treh domačih dobaviteljih
Distribucija mase toplih klavnih polovic je izredno velika. Izstopa pa dobavitelj, ki pita prašiče do večje telesne mase. Tehnologija prireje prašičev je pri vseh treh dobaviteljih enaka - kontinuirana s sistemom all in, all out. Razlike v starosti prašičev znotraj dobaviteljev so zato majhne in je glavni vzrok variabilnosti različna rast. Pri pitanju do večjih telesnih mas pride do izraza tudi splošna in specialna zmogljivost rasti ivali oziroma telesnih tkiv. Ob koncu pitanja se znatno spremeni tudi sestava prirasta, ker takrat dosee svoje obdobje maksimalne rasti podkono maščobno tkivo. Zaradi tega mora biti temu prilagojena tudi tehnologija pitanja prašičev. V tem je tudi monost za zmanjšanje stroškov pitanja, še posebej pa za povečanje delea mesa in zmanjšanje konverzije krme.
Slovenski sistem določanja cen prašičev ne vključuje območja optimalne klavne mase. V podobnih sistemih iz drugih drav je ta določena in pomembno vpliva na ceno prašičev. To od rejcev zahteva individualno spremljanje rasti vsakega pitanca in usmerjeno prodajo. V enem od sporočil na nemški elektronski konferenci "Schweinetreff" smo lahko prebrali, da imajo ob neupoštevanju dogovorjenega območja klavne mase rejci tudi za 2 do 4% manjši iztrek.
V Zdruenih dravah Amerike so v letu 1995 opravili obseno anketno raziskavo med rejci prašičev v zvezi z izvedbo prodaje pitancev (tabela 8).
Tabela 8: Izvedba prodaje pitancev (v % rej) - Swine 95, ZDA
Izvedba prodaje |
Nikoli |
Včasih |
Večinoma |
Vedno |
Skupaj |
Grupiranje po masi |
2,8 |
1,0 |
32,0 |
64,2 |
100,0 |
Grupiranje po spolu |
82,0 |
11,8 |
3,7 |
2,5 |
100,0 |
Prodaja vseh pitancev v boksu ali hlevu |
61,8 |
27,4 |
9,1 |
1,7 |
100,0 |
Prodaja vseh pitancev v boksu, razen zaostalih za dopitanje |
28,0 |
39,9 |
24,5 |
7,6 |
100,0 |
Rezultati v gornji tabeli so zelo zanimivi. Dve tretjini rejcev ob prodaji vedno grupira pitance po masi in nikoli ne prodajo naenkrat vseh prašičev v boksu ali v hlevu. Iz odgovorov na zadnje vprašanje, ki je povezano z dopitanjem zaostalih prašičev pa je mogoče še dodatno sklepati, da slabo rastne prašiče večinoma prodajo in jih ne dopitajo. To potrjujejo tudi podatki v naslednji tabeli, ki govori o starosti pitancev ob zaključku pitanja.
Tabela 9: Starost pitancev ob zaključku pitanja (v %) - Swine 95
Starost v dnevih |
Pitanci (%) |
120 – 159 |
12,2 |
160 – 165 |
12,6 |
166 – 180 |
45,8 |
181 – 209 |
24,9 |
210 in ve |
4,5 |
Skupaj |
100,0 |
Podatki v tabeli 9 kaejo, da je med petim in sedmim mesecem starosti prodanih okoli 70% pitancev. Kar četrtina je prodanih pred petim mesecem starosti - predčasna prodaja slabo rastnih pitancev in nekaj manj kot 5% starejših kot sedem mesecev - verjetno so to dopitani slabo rastni prašiči.
4.3. Usmerjena prodaja pitancev ali sistem "all in, successive out"
Sistem "all out - all in" je najpogosteje uporabljena tehnološka rešitev pri pitanju prašičev v Sloveniji. Prednosti ima iz organizacijskega, tehnološkega in zdravstvenega vidika ter pomanjkljivosti v veliki neizenačenosti pitancev ob prodaji. Neizenačenost je posledica razlik v intenzivnosti rasti posameznih ivali. Pomembne so tudi razlike v sestavi telesa, ki je posledica različnega poteka in zmogljivosti rasti posameznih telesnih tkiv. Maščobno tkivo dosee svoje obdobje maksimalne rasti proti koncu pitanja in zaradi tega bodo predvsem ivali z majhno zmogljivostjo rasti mišičja ter dobro ješčnostjo močneje zamaščene. Te ivali pa so dobro rastne. Pri plačevanju prašičev na osnovi mesnatosti je še bolj pomembno, kako prodajati pitance, da bomo dosegli večjo mesnatost in večjo gospodarnost pitanja.
Tabela 10: Simulacija različne prodaje najbolj rastnih pitancev
Masa klavnih polovic (kg) |
Štev. prašie v |
Povp. masa polovic (kg) |
Povp. DM (%)* |
Povp. Vrednost (SIT) |
Stroški za prirejo - mio SIT |
Vrednost prireje - mio SIT |
Dohodek - mio SIT |
50 – 99 |
59536 |
81,23 |
53,36 |
307,9 |
1.305,7 |
1.489,0 |
183,3 |
50 – 120 |
59536 |
83,44 |
51,97 |
300 |
1.341,3 |
1.490,3 |
149,0 |
Razlika |
- 2,21 |
+ 1,39 |
+ 7,9 |
- 35,6 |
- 1,3 |
+ 34,3 |
* DM - dele mesa
V gornji simulaciji smo kot gornjo telesno maso pitanja postavili 125 kg in pitance, ki so dosegli to maso, sproti prodali. Prva posledica je bilo zmanjšanje povprečne klavne mase in povčeanje delea mesa ter povprečne cene. Ker smo priredili manj, so se temu primerno zmanjšali stroški za prirejo, vrednost celotne prireje pa je bila v obeh primerih praktično enaka. Dohodek pa se je povečal za več kot 20%. Ta preprosti primer dokazuje, da je zelo pomembno, da prodamo hitro rastne prašiče pravočasno, ker je verjetnost, da se bodo pri večjih masah zamastili, zelo velika. Pri pitanju prašičev je potrebno sedanji sistem dopolniti in ga smiselno spremeniti v sistem "ALL IN, SUCCESSIVE OUT". Vhlevitev pitancev pa mora omogočati neposreden dostop v vsak boks.
5. NACIONALNI SELEKCIJSKI PROGRAM ZA PRAŠIÈE IN VZREJNA SREDIŠÈA NA KMETIJAH
5.1. PASEMSKA SESTAVA OSNOVNIH ÈRED IN PARJENJA PO KOMBINACIJAH
Osnove sedanjega slovenskega nacionalnega selekcijskega programa za prašiče so bile zapisane v letu 1977. Od takrat je bilo veliko dopolnitev z novimi kombinacijami krianja, postopki odbire in testiranja, informacijskim sistemom, spremembo organiziranostjo in drugim. Doseena so bila tudi znatna izboljšanja gospodarsko pomembnih lastnosti: zmanjšana konverzije krme, večja rast in še posebej zmanjšanje zamaščenosti. Uspeh ali neuspeh vsakega selekcijskega programa zavisi tudi od organiziranosti in doslednega izvajanja parjenja. V Sloveniji so prestala preizkus in so priznana naslednja tropasemska krianja: 12x33, 12x44, 12x55 in štiripasemski krianji 12x54 in 12x53. Ta krianja so bila preskušena in izbrana, ker so bili z njimi doseeni najboljši gospodarski rezultati. Sestava osnovnih čred svinj mora biti naslednja: čistopasemske svinje -- 25 - 30 %, krianke 70 - 75 %. Za izvajanje vseh naštetih krianj je potrebnih največ 10 kombinacij parjenj in pomembno je, da so ta v optimalnem razmerju.
Tabela 11: Pričakovane in opravljene kombinacije parjenj ter povprečno število ivorojenih pujskov na farmah in kmetijah v letu 1996
Kombinacija parjenja |
Pričakovano |
Doseeno v letu 1996 |
Število ivorojenih pujskov |
Število kombinacij |
10 |
74 |
|
Èistopasemska parjenja (%) |
8.3 |
21,4 |
9,47 |
Dvopasemska parjenja (%) |
15,7 |
17,7 |
9,56 |
Tro in štiripasemska parjenja (%) |
76,0 |
38,8 |
10,12 |
Druga parjenja (%) |
- |
22,1 |
9,84 |
ivorojenih pujskov / gnezdo |
9,98 |
9,82 |
Namesto pričakovanih deset kombinacij parjenj je bilo v letu 1996 na farmah in spremljanih kmetijah opravljenih skupaj najmanj 74 različnih kombinacij parjenja. Ta podatek kae na zelo slabo izvajanje selekcijskega programa e v rejah, katerih namen je vzrejati plemenske ivali. Poleg tega je bilo znatno preveč istopasemskih parjenj in premalo tistih parjenj, ki bi dale pitancem optimalno sestavo genotipa. Veliko je bilo tudi drugih, ki jih lahko označimo kot nepoznane in nepreskušene kombinacije. Zaradi neizvajanja sistema parjenja smo izgubili v Sloveniji v letu 1996 najmanj deset tisoč ivorojenih pujskov in veliko tudi na kvaliteti (mesnatosti) pitancev.
5.2. Parjenja v sorodu
Veliko dokazov je, da je izvajanje osnovnega rejskega opravila - prepreevanje parjenja v sorodu - pogosto površno in slabo. Iz rejskih dokumentov in pri avtomatskem računalniškem sestavljanju porekl prihajajo pogosto opozorila na napake: napačne šifre pasme (recimo krianka je zapisana kot čistopasemska svinja), parjenje v sorodu, inbridirane ivali (take primere je bilo mogoče najti tudi med uvoenimi plemenskimi prašiči) in druge. Posredno lahko sklepamo na nepravilna parjenja tudi po fre
5.3. Vzrejna središča na kmetijah
Na kmetijah smo pričeli organizirati vzrejna središča v letu 1988 in prve tri smo dobili v Pomurju v juniju 1989. Konec leta 1997 je bilo v Sloveniji 39 vzrejnih središč, dva od teh imata samo pogojno licenco. Spremljanje dela na vzrejnih središih je pokazalo na zelo velike razlike v proizvodnosti. V zadnjem letu je bilo število odstavljenih
pujskov od 7,21 do 10,52, dele izgub pujskov pa od 6,0% do 26,7 %. Intenzivnost izkoriščanja svinj je na nekaterih vzrejnih središčih izredno slaba, kar dokazujeta starost ob 1. prasitvi in laktacija, ki ja na nekaterih vzrejnih središih kar 8 tednov. Pogosta so odstopanja v pasemski sestavi osnovnih red in nepravilna parjenja. Vzrejna središča uspešno prodajajo plemenske mladice. V pripravi so pravila za podeljevanje licence za vzrejna središa, ki bo veljala eno leto in jo bo moralo vzrejno središe, da bo imelo pravico za prodajo plemenskih mladic, vsako leto na novo pridobiti.
6. Usposobitev rejcev in strokovnjakov, prilagoditev zakonodaje
6.1. IZOBRAZBA
Tabela 12.: Izobrazba druinskih članov na prašičerejskih kmetijah v Sloveniji
Izobrazba dr uinskih članov na prašičerejskih kmetijah |
||
Zaposleni samo na kmetiji |
Zaposleni tudi izven kmetije |
|
Osnovna šola |
1119 |
90 |
Poklicna šola |
448 |
248 |
Srednja šola |
316 |
180 |
Višja šola |
26 |
40 |
Visoka šola |
6 |
10 |
Skupaj |
1915 |
568 |
Od tega kmetijska |
283 (14,8%) |
(15,8%) |
Izobrazba druinskih članov na prašierejskih kmetijah se je v zadnjih letih znatno izboljšala, a je še vedno prenizka. Premajhen je zlasti dele s kmetijsko izobrazbo. Podobno kot v ZDA, kjer izvajajo obširen program izobraevanja rejcev, zlasti na področju varovanja okolja in kvalitete prireje prašičjega mesa, bi morali tudi v Sloveniji poskrbeti za dodatna izobraevanja rejcev in strokovnjakov. Za slednje so vsake dve ali tri leta e od leta 1980 specialni podiplomski tečaji, za rejce pa bi morali to organizirati na novo. Prav tako je treba poiskati še druge neposredne in hitre izmenjave znanja, izkušenj in informacij. Ena od takih oblik so računalniške konference, ki potekajo v številnih dravah in v njih sodelujejo rejci ter strokovnjaki. Analiza ene od takih računalniških konferenc, ki poteka v Nečmiji, je pokazala, da pride na vprašanje še isti dan 19,7%, en dan kasneje 28,1%, dva dni kasneje 10,6% odgovorov.
6.2. Uskladitev zakonov, pravilnikov in predpisov
Velika pomanjkljivost je, da je slovenski zakon o ivinoreji star e 20 let. V tem času je bilo toliko novega na področju znanj, splošnih drubenih razmer in ureditev, povsem drugačne so ekološke in etološke norme, drugačne so metode v selekciji in še bi lahko naštevali. ivinorejski stroki je brez noveliranega zakona o ivinoreji onemogočeno neposredno sodelovanje pri razreševanju nekaterih strokovnih problemov. Dosedanja zakonodaja tega ne omogoča in področje kmetijstva in s tem tudi ivinoreja nima monosti neposredne uveljavitve strokovnih stališč, kar pomeni, da področje urejajo strokovnjaki brez ustrezne izobrazbe. Tak primer so tudi čedalje pogostejši problemi z rejo domaih ivali v vaseh, ko ta ni zaščitena. e v letu 1994 smo komaj uspeli preprečiti sprejem posebne uredbe, ki bi znatno omejila ivinorejo na kmetijah, ki so na vaseh. Sprejem zakona o ivinoreji je torej zelo nujen tudi iz številnih drugih razlogov.
V EU imajo posebno direktivo (91/630/EEC) za rejo prašičev. e leta 1992 je bila pripravljena za sprejem v Sloveniji v posebnem Pravilniku o reji prašičev. Ta pravilnik je pripravila delovna skupina, ki jo je imenovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dne 24.06.1992 pod štev. 321-30-77/91/KR in so jo sestavljali ivinorejski in veterinarski strokovnjaki. Ta pravilnik ni bil sprejet in izdan in nikoli ni bilo pojasneno zakaj.
Slovenija bo morala uskladiti svoje zakone, predpise in pravilnike s podobnimi v EU. Pričakujemo lahko, da bodo predpisi ostrejši na področju etologije in ekologije in dobili bomo številne nove. Pomembno je, da to delo opravimo im bolje in s poudarjenim premislekom.
7. Zakljuek
Za povečanje kakovosti in gospodarnosti slovenske prašičereje so med drugim monosti predvsem v :
8.Viri
1. Agenda 2000 - Landwirtschaft, http://europa.eu.int/en/comm/dg06/ag2000/text/text_de.htm
2. Black J.L.: The growing pig. 58th Easter School in Agricultural Science, Nottingham, 7-11.April 1997, s.16 - 18.
3. Erjavec E. in sodelavci: Meso prašičev. Poglavje D.1.3. v knjigi Slovensko kmetijstvo in Evropska Unija, 1997, s. 228 - 233.
4. Koelman Holger: Pest - Kosensequenzen in NL. Schweinetreff, 27.3.1998, 2 strani
5. Katedra za prašičerejo: Plodnost svinj na farmah v letu 1997, predhodna analiza, marec 1998.
6. Kovač Milena, Špela malovrh, Meta Marušič, Irena Ule, Marjeta Krašovic, Stanka Pavlin, Kristina Kovačič: Rezultati ocenjevanja mesnatosti na liniji klanja v letu 1997.Poročilo, januar 1998, 34 strani
7. Kovač Milena, A, Šalehar, I. Štuhec, Marjana Drobnič, Jana Tavčar, Marjeta Krašovic, Marjeta Marušič, Stanka Pavlin, Irena Ule, Špela Malovrh, Kristina Kovačič, Maja Vidovič: Plodnost na kmetijah v letu 1997. 1. Polletje, 1998, 9 strani
8. Statistične informacije, štev. 293 z dne 10.12. 1997.
9. SWINE 95, Part II: Reference of 1995 U.S. Grower/Finisher Health & Management Practices. USDA, June 1996, 24 strani
10. Swine Health & Epidemiology Winter 1998, http://www.lcionline.org/pubjump.html
11. Šalehar A., Zdenka Kramar Priboič, Maja Klemen: Monosti za preusmeritev kmetij v prašičerejo. Prvi rezultati ankete. Sodobno kmetijstvo, 30(1997)7/8, s. 319 - 323.
12. Šalehar A., Zdenka Kramar Priboič: Dravne podpore za prirejo prašičev na kmetijah v letih 1990 do 1993. Sodobno kmetijstvo, 30(1997)7/8, s. 334 - 338.
13. Šalehar A.: Tehnologija pitanja in prodaje prašičev. 1.del Podiplomsko izobraevanje iz prašičereje gospodarno pitanje in mesnatost prašičev, 5. - 10. 5. 1997, 15 strani.
14. Šalehar A., F. Zagoen: Selekcijski program za prašiče v Sloveniji. Februar 1977, 69 strani
15. Štuhec I., A. Šalehar, Jana Tavčar: Organizirana prireja prašičev v Sloveniji v letu 1997. Tipkopis, marec 1998, 9 strani
16. Štuhec I.: Varstvo okolja in prašičereja. Podiplomsko izobraevanje iz prašičereje, 5. - 9. 5. 1997, 9. str.
17. Volk Tina, D. Jerič: Slovenska prašičereja in evropska unija. Sodobno kmetijstvo, 29(1996)7-8, s. 328 - 331
18. Westergaard J.M.: Main EU strategies to control highly contagious pig diseases: current situation and main developments. EAAP, Dunaj, avgust 1997, 10 str.