SVETOVNA PRAŠIČEREJA 1. Razvoj staleža prašičev in prireja prašičjega mesa
Leto | 79 - 81 | 88 - 90 | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 |
Stalež prašičev (mil. ril.) | 744 | 843 | 864 | 867 | 874 | 883 | 900 | 923 |
Prireja prašičjega mesa (mil. ton) | 52.1 | 68.4 | 71.2 | 72.8 | 75.3 | 78.4 | 83.7 | 83.2 |
V letih 1979 do 1996 se je stalež prašičev na svetu povečal za 179 milijonov živali ali za 24%. Reja prašičev je zelo različna po posameznih celinah. Razširjenost je odvisna od podnebnih razmer, od možnosti pridelovanja krme za prašiče, prehranskih navad ljudi, vere in drugega. V Evropi in Aziji je skupaj 700 milij. prašičev ali 75.8 % od celotnega števila. Rast staleža prašičev je velika v deželah v razvoju. V razvitih deželah pa se že nekaj let stalež prašičev zmanjšuje - v letu 1996 so našteli toliko prašičev kot pred dvajsetimi leti.
2. Prireja prašičjega mesa in intenzivnost reje prašičev
. | Svet | Države v razvoju | Delež | Razvite države | Delež |
Stalež praši.ev (mil.ril.) | 923 | 627 | 67.9 | 296 | 32.1 |
Prireja mesa (mil. ton) | 212.0 | 111.2 | 52.5 | 100.8 | 47.5 |
Prireja praš. mesa (mil.ton) | 83.2 | 47.3 | 56.7 | 35.9 | 43.3 |
Delež prireje praš. mesa (%) | 39.2 | 42.5 | . | 35.6 | . |
Prireja praš. mesa na praši.a na staležu (kg) | 90.1 | 75.4 | . | 121.3 | . |
Prašičjega mesa je štirideset procentov od vsega, ki ga pridobimo na svetu. Podatki v gornji tabeli kažejo velike razlike v reji prašičev pri primerjavi prašičereje v državah v razvoju in razvitimi državami. Po staležu je dve tretjini prašičev v deželah v razvoju, kjer pa se priredi le dobra polovica prašičjega mesa. Posebej velike so razlike v prireji prašičjega mesa na enega prašiča na staležu in v razvitih državah je prireja več kot 50% večja kot v državah v razvoju. Podatki nedvoumno potrjujejo različno intenzivnost prašičereje - različne načine reje prašičev.SLOVENSKA PRAŠIČEREJA 1. Razvoj staleža prašičev in prireja prašičjega mesa
Stalež prašičev v Sloveniji je prikazan v tabeli 3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Štev. prašičev (000 ril.) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
na kmetijah (%) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Število prašičev: | . | . | . | . | . | . | . | . | . |
na 1 km2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
na 100 preb. |
|
|
|
|
|
|
|
. | . |
Prireja prašičjega mesa (000 t)* |
|
|
|
|
|
|
|
. | . |
V Sloveniji je v letu 1997 na kmetijah 58.7 % staleža prašičev in na 1 km2 površine 28.0 prašičev ter v letu 1995 na 100 prebivalcev 29.2 prašičev. V Sloveniji priredimo v zadnjih letih okoli 40.000 ton prašičjega mesa (meso s kostmi in klavne polovice), kar pomeni slabo 70 % - no samooskrbo s prašičjim mesom.* - upoštevani vsi prašiči zaklani v klavnicah in domači zakol v Sloveniji
** - izraženo v masi toplih polovic
2. Zakol prašičev v klavnicah in domači zakol
Leto |
|
|
|
|
|
|
|
Zakol v klavnicah | . | . | . | . | . | . | . |
število |
|
|
|
|
|
|
|
živa masa (T) |
|
|
|
|
|
|
|
od tega dokupljenih prašičev |
|
|
|
|
|
|
|
Zakol na gospodarstvu | . | . | . | . | . | . | . |
število |
|
|
|
|
|
|
. |
živa masa (T) |
|
|
|
|
|
|
. |
Skupaj | . | . | . | . | . | . | . |
število |
|
|
|
|
|
|
. |
živa masa (T) |
|
|
|
|
|
|
. |
povprečna živa masa (kg) |
|
|
|
|
|
|
. |
Pridobljeno meso | . | . | . | . | . | . | . |
masa (T) |
|
|
|
|
|
|
. |
Delež od žive mase (%) |
|
|
|
|
|
|
. |
Podatki v tabeli 4 kažejo na velike tržne spremembe po letu 1991. Klasičen nakup živih prašičev v drugih delih bivše Jugoslavije je praktično usahnil in nadomestil ga je predvsem uvoz prašičjega mesa (običajno kot klavne polovice). Velike spremembe so nakazane tudi pri številu zaklanih v klavnicah in na gospodarstvih, kar je z dodatnimi podatki posebej pojasneno v tabeli 5.* - upoštevani vsi prašiči zaklani v klavnicah in domači zakol v Sloveniji
** - izraženo v masi toplih polovicZAKOL PRAŠIčEV V KLAVNICAH V SLOVENIJI V LETU 1996 ( Statistične informacije, 31. Januar 1997, št.: 20)
|
|
|
. | . | . |
|
|
. | . |
|
|
|
|
. | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V zadnjih letih ni bilo nobenih poznanih dogodkov v slovenski prašičereji, ki bi imele za posledico tako drugačne in znatno spremenjene nekatere statistične podatke o zakolu prašičev v Sloveniji. Podatki v tabeli 5 in obeh grafični upodobitvi so odraz spremenjenega načina izračunavanja nekaterih podatkov, še posebej v bilanci prašičev. Potrebna je strokovna presoja uporabljenih metod in njihova izpopolnitev. Statistični podatki so in morajo tudi biti uradni podatki o slovenski prašičereji.
Pripravil: prof. dr. Andrej Šalehar