PRVI DEL:PODATKI O REJI PRAŠIČEV V LETU 1995
ŠTEVILO rej: 1477 v 16 državah USA z najbolj razvito prašičerejo. PREDSTAVITEV VZORCA:
| Velikost reje |
|
| Manj kot 2000 prašičev |
|
| 2000 - 9999 prašičev |
|
| 10000 in več prašičev |
|
| Skupaj |
|
| Vrsta reje |
|
|
| Celotna prireja (pujski in pitanci) |
|
|
| Pitanje prašičev |
|
|
| Prireja tekačev |
|
|
| Prireja odstavljenih pujskov |
|
|
| Prireja plemenskih prašičev |
|
|
| Skupaj |
|
|
| Lastnost |
|
| Rojeni pujski |
|
| Mrtvorojeni pujski |
|
| Delež mrtvorojenih pujskov (%) |
|
| živorojeni pujski |
|
| Izgubljeni pujski do odstavitve |
|
| Delež izgubljenih pujskov (%) |
|
| Odstavljeni pujski |
|
| Starost v dnevih |
|
|
|
|
|
| 10 - 15 |
|
|
|
|
|
| 16 - 20 |
|
|
|
|
|
| 21 - 27 |
|
|
|
|
|
| 28 - 34 |
|
|
|
|
|
| 35 in več |
|
|
|
|
|
| Skupaj |
|
|
|
|
|
POGIN: 2,3 %
STAROST OB ZAKLJU?KU VZREJE: 63,3 DNI ZA REJE IN 60,3 DNI ZA PUJSKE
VZROKI: RESPIRATORNE BOLEZNI (31,1%)POGIN: 2,1 % PITANJE
VZROKI: RESPIRATORNE BOLEZNI (40,2%)
| Starost v dnevih |
|
|
| 120 - 159 |
|
|
| 160 - 165 |
|
|
| 166 - 180 |
|
|
| 181 - 209 |
|
|
| 210 in več |
|
|
| Skupaj |
|
|
| Način oplojevanja svinj |
|
|
| Osemenjevanje |
|
|
| Individualni naravni pripust |
|
|
| Naravni pripust v boksih (skupna vhlevitev več svinj z enim ali več merjasci) |
|
|
| Skupaj | . |
|
| Vzrok izločitve |
|
| Starost ali velikost |
|
| Šepavost |
|
| Proizvodnost |
|
| Bolezni |
|
| Drugi vzroki |
|
| Skupaj |
|
DRUGI DEL:
PODATKI O ZDRAVJU IN TEHNOLOGIJI REJE PITANCEV V LETU 1995
PREDSTAVITEV VZORCA: ŠTEVILO REJ: 418 rej, ki so prodale najmanj 300 klavnih prašičev
| Število prodanih prašičev za klanje |
|
| Manj kot 2000 prašičev |
|
| 2000 - 9999 prašičev |
|
| 10000 in več prašičev |
|
| Neznano |
|
| Skupaj |
|
| Vrsta reje |
|
|
| Celotna prireja (pujski in pitanci) |
|
|
| Pitanje prašičev |
|
|
| Prireja tekačev |
|
|
| Prireja odstavljenih pujskov |
|
|
| Prireja plemenskih prašičev |
|
|
| Skupaj |
|
|
| Štev. krmnih mešanic |
|
|
||
| . | . |
|
|
|
| 1 |
|
|
|
|
| 2 |
|
|
|
|
| 3 |
|
|
|
|
| 4 |
|
|
|
|
| 5 |
|
|
|
|
| 6 in več |
|
|
|
|
| Skupaj |
|
|
|
|
PRIPRAVA KRMNIH MEŠANIC v odstotkihPriprava vsaj ene mešanice na farmi: 82% rej
Priprava vseh mešanic na farmi: 76,4% rej
| Štev. prodanih praš. v klavnice |
|
|
| Manj kot 2000 prašičev |
|
|
| 2000 - 9999 prašičev |
|
|
| 10000 in več |
|
|
| Vse reje |
|
|
| Štev. prodanih praš. v klavnice |
|
| Manj kot 2000 prašičev |
|
| 2000 - 9999 prašičev |
|
| 10000 in več |
|
| Vse reje, ki krmijo več kot eno krmno mešanico |
|
| Izvor pujskov za pitanje |
|
|
||
| . | . |
|
|
|
| Lastna prireja pujskov na farmi |
|
|
|
|
| Lastna prireja pujskov izven farme |
|
|
|
|
| Nakup pri rejcih pujskov |
|
|
|
|
| Avkcije, sejmi |
|
|
|
|
| Drugi |
|
|
|
|
| Izvor pujskov za pitanje |
|
|
||
| . | . |
|
|
|
| Lastna prireja pujskov na farmi |
|
|
|
|
| Lastna prireja pujskov izven farme |
|
|
|
|
| Nakup pri rejcih pujskov |
|
|
|
|
| Avkcije, sejmi |
|
|
|
|
| Drugi |
|
|
|
|
| Skupaj |
|
|
|
|
| Število izvornih rej |
|
| 1 |
|
| 2 |
|
| 3 |
|
| 4 - 5 |
|
| 6 in več |
|
| Skupaj |
|
V povprečju dobijo pitališča pujske za pitanje na 2,4 rejah.
| Bolezni |
|
|
||
| . | . |
|
|
|
| TGE |
|
|
|
|
| PRRS |
|
|
|
|
| Salmoneloza |
|
|
|
|
| Prašičja disenterija |
|
|
|
|
| Kolibaciloza |
|
|
|
|
| Aujeszkijeva bolezen |
|
|
|
|
| Aktinobaciloza |
|
|
|
|
| Druge |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
| . | . |
|
|
|
|
|
. | . | . | . |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
. | . | . | . |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
* Izračun na osnovi števila prodanih prašičev za klanje v zadnjih 12 mesecih
** Izračun na osnovi števila pujskov, ki so bili vključeni v pitanje v zadnjih 6 mesecih
| Osnova |
|
|
|
|
|
|
| Trajanje pitanja ali starost |
|
|
|
|
|
|
| Cena |
|
|
|
|
|
|
| Masa |
|
|
|
|
|
|
| Prostor za naslednjo skupino |
|
|
|
|
|
|
| Druge |
|
|
|
|
|
|
| Izvedba prodaje |
|
|
|
|
|
| Grupiranje po masi |
|
|
|
|
|
| Grupiranje po spolu |
|
|
|
|
|
| Prodaja vseh pitancev v boksu ali hlevu |
|
|
|
|
|
| Prodaja vseh pitancev v boksu, razen zaostalih za dopitanje |
|
|
|
|
|
| Način označitve |
|
|
| Tetoviranje |
|
|
| Kovinske ušesne |
|
|
| Plastične ušesne |
|
|
| Elektronsko označevanje |
|
|
| Drugi načini |
|
|
| Nobene označitve |
|
|
| Vrsta informacije |
|
|
| Klavna masa |
|
|
| Število zaplenjenih klavnih trupov |
|
|
| Indeks mesnatosti |
|
|
| Odstotek mesnatosti |
|
|
| Kvaliteta mesa (PSE) |
|
|
| Debelina hrbtne slanine |
|
|
| Izplen In tržni razred |
|
|
| Druge |
|
|
TRETJI DEL:
SPREMEBE V PRAŠIČEREJI V USA V OBDOBJU 1990 - 1995
| Leto |
|
|
|
| 1850 |
|
. | . |
| 1860 |
|
. | . |
| 1870 |
|
. | . |
| 1880 |
|
. | . |
| 1890 |
|
. | . |
| 1900 |
|
|
|
| 1910 |
|
|
|
| 1920 |
|
|
|
| 1930 |
|
|
|
| 1940 |
|
|
|
| 1950 |
|
|
|
| 1959 |
|
|
|
| 1969 |
|
|
|
| 1978 |
|
|
|
| 1987 |
|
|
|
| 1992 |
|
|
|