PRVI DEL:PODATKI O REJI PRAŠIČEV V LETU 1995
ŠTEVILO rej: 1477 v 16 državah USA z najbolj razvito prašičerejo. PREDSTAVITEV VZORCA:
Velikost reje |
|
Manj kot 2000 prašičev |
|
2000 - 9999 prašičev |
|
10000 in več prašičev |
|
Skupaj |
|
Vrsta reje |
|
|
Celotna prireja (pujski in pitanci) |
|
|
Pitanje prašičev |
|
|
Prireja tekačev |
|
|
Prireja odstavljenih pujskov |
|
|
Prireja plemenskih prašičev |
|
|
Skupaj |
|
|
Lastnost |
|
Rojeni pujski |
|
Mrtvorojeni pujski |
|
Delež mrtvorojenih pujskov (%) |
|
živorojeni pujski |
|
Izgubljeni pujski do odstavitve |
|
Delež izgubljenih pujskov (%) |
|
Odstavljeni pujski |
|
Starost v dnevih |
|
|
|
|
|
10 - 15 |
|
|
|
|
|
16 - 20 |
|
|
|
|
|
21 - 27 |
|
|
|
|
|
28 - 34 |
|
|
|
|
|
35 in več |
|
|
|
|
|
Skupaj |
|
|
|
|
|
POGIN: 2,3 %
STAROST OB ZAKLJU?KU VZREJE: 63,3 DNI ZA REJE IN 60,3 DNI ZA PUJSKE
VZROKI: RESPIRATORNE BOLEZNI (31,1%)POGIN: 2,1 % PITANJE
VZROKI: RESPIRATORNE BOLEZNI (40,2%)
Starost v dnevih |
|
|
120 - 159 |
|
|
160 - 165 |
|
|
166 - 180 |
|
|
181 - 209 |
|
|
210 in več |
|
|
Skupaj |
|
|
Način oplojevanja svinj |
|
|
Osemenjevanje |
|
|
Individualni naravni pripust |
|
|
Naravni pripust v boksih (skupna vhlevitev več svinj z enim ali več merjasci) |
|
|
Skupaj | . |
|
Vzrok izločitve |
|
Starost ali velikost |
|
Šepavost |
|
Proizvodnost |
|
Bolezni |
|
Drugi vzroki |
|
Skupaj |
|
DRUGI DEL:
PODATKI O ZDRAVJU IN TEHNOLOGIJI REJE PITANCEV V LETU 1995
PREDSTAVITEV VZORCA: ŠTEVILO REJ: 418 rej, ki so prodale najmanj 300 klavnih prašičev
Število prodanih prašičev za klanje |
|
Manj kot 2000 prašičev |
|
2000 - 9999 prašičev |
|
10000 in več prašičev |
|
Neznano |
|
Skupaj |
|
Vrsta reje |
|
|
Celotna prireja (pujski in pitanci) |
|
|
Pitanje prašičev |
|
|
Prireja tekačev |
|
|
Prireja odstavljenih pujskov |
|
|
Prireja plemenskih prašičev |
|
|
Skupaj |
|
|
Štev. krmnih mešanic |
|
|
||
. | . |
|
|
|
1 |
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
6 in več |
|
|
|
|
Skupaj |
|
|
|
|
PRIPRAVA KRMNIH MEŠANIC v odstotkihPriprava vsaj ene mešanice na farmi: 82% rej
Priprava vseh mešanic na farmi: 76,4% rej
Štev. prodanih praš. v klavnice |
|
|
Manj kot 2000 prašičev |
|
|
2000 - 9999 prašičev |
|
|
10000 in več |
|
|
Vse reje |
|
|
Štev. prodanih praš. v klavnice |
|
Manj kot 2000 prašičev |
|
2000 - 9999 prašičev |
|
10000 in več |
|
Vse reje, ki krmijo več kot eno krmno mešanico |
|
Izvor pujskov za pitanje |
|
|
||
. | . |
|
|
|
Lastna prireja pujskov na farmi |
|
|
|
|
Lastna prireja pujskov izven farme |
|
|
|
|
Nakup pri rejcih pujskov |
|
|
|
|
Avkcije, sejmi |
|
|
|
|
Drugi |
|
|
|
|
Izvor pujskov za pitanje |
|
|
||
. | . |
|
|
|
Lastna prireja pujskov na farmi |
|
|
|
|
Lastna prireja pujskov izven farme |
|
|
|
|
Nakup pri rejcih pujskov |
|
|
|
|
Avkcije, sejmi |
|
|
|
|
Drugi |
|
|
|
|
Skupaj |
|
|
|
|
Število izvornih rej |
|
1 |
|
2 |
|
3 |
|
4 - 5 |
|
6 in več |
|
Skupaj |
|
V povprečju dobijo pitališča pujske za pitanje na 2,4 rejah.
Bolezni |
|
|
||
. | . |
|
|
|
TGE |
|
|
|
|
PRRS |
|
|
|
|
Salmoneloza |
|
|
|
|
Prašičja disenterija |
|
|
|
|
Kolibaciloza |
|
|
|
|
Aujeszkijeva bolezen |
|
|
|
|
Aktinobaciloza |
|
|
|
|
Druge |
|
|
|
|
|
|
|
||
. | . |
|
|
|
|
. | . | . | . |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
. | . | . | . |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
* Izračun na osnovi števila prodanih prašičev za klanje v zadnjih 12 mesecih
** Izračun na osnovi števila pujskov, ki so bili vključeni v pitanje v zadnjih 6 mesecih
Osnova |
|
|
|
|
|
|
Trajanje pitanja ali starost |
|
|
|
|
|
|
Cena |
|
|
|
|
|
|
Masa |
|
|
|
|
|
|
Prostor za naslednjo skupino |
|
|
|
|
|
|
Druge |
|
|
|
|
|
|
Izvedba prodaje |
|
|
|
|
|
Grupiranje po masi |
|
|
|
|
|
Grupiranje po spolu |
|
|
|
|
|
Prodaja vseh pitancev v boksu ali hlevu |
|
|
|
|
|
Prodaja vseh pitancev v boksu, razen zaostalih za dopitanje |
|
|
|
|
|
Način označitve |
|
|
Tetoviranje |
|
|
Kovinske ušesne |
|
|
Plastične ušesne |
|
|
Elektronsko označevanje |
|
|
Drugi načini |
|
|
Nobene označitve |
|
|
Vrsta informacije |
|
|
Klavna masa |
|
|
Število zaplenjenih klavnih trupov |
|
|
Indeks mesnatosti |
|
|
Odstotek mesnatosti |
|
|
Kvaliteta mesa (PSE) |
|
|
Debelina hrbtne slanine |
|
|
Izplen In tržni razred |
|
|
Druge |
|
|
TRETJI DEL:
SPREMEBE V PRAŠIČEREJI V USA V OBDOBJU 1990 - 1995
Leto |
|
|
|
1850 |
|
. | . |
1860 |
|
. | . |
1870 |
|
. | . |
1880 |
|
. | . |
1890 |
|
. | . |
1900 |
|
|
|
1910 |
|
|
|
1920 |
|
|
|
1930 |
|
|
|
1940 |
|
|
|
1950 |
|
|
|
1959 |
|
|
|
1969 |
|
|
|
1978 |
|
|
|
1987 |
|
|
|
1992 |
|
|
|