

ostala
predavanja
nazaj
1.4.
Biološke spremembe
Tabela 14.: Spremembe v masi
in sestavi telesa prašičev pri starosti 24 tednov v zadnjih petdesetih
letih
(Reeds in dr. 1993)
Lastnost |
Leto 1940 |
Delež |
Leto 1987 |
Delež |
Indeks: 87/40 |
Telesna masa (kg) |
71.4
|
. |
85.7
|
. |
1.20
|
Masa |
. |
. |
. |
. |
. |
kosti (kg) |
6.5
|
9.1
|
5.8
|
6.8
|
0.75
|
mišičje (kg) |
23.0
|
32.2
|
42.7
|
49.8
|
1.55
|
maščobno tkivo (kg) |
29.4
|
41.2
|
20.8
|
24.3
|
0.59
|
Povedano je treba dopolniti
tudi z velikimi biološkimi in fiziološkimi spremembami sedanjih modernih
mesnatih pasem praši.ev. Pri tem velja še posebej poudariti močno spremenjeno
sestavo telesa (izrazito povečano mesnatost), intenzivno rast, drugačno
kvaliteto mesa in povečano občutljivost. Reja takih prašičev zahteva dopolnjene
strukturne pogoje reje, optimalne klimatske razmere, prilagojeno in kvalitetno
prehrano, pravilno oskrbo in ravnanje s prašiči. V rejo prašičev je vključenega
vse več najrazličnejšega znanja ter moderna informacijska in molekularno
biološka orodja. Intenzivna in tržna prašičereja je postala zahtevna kmetijska
panoga, ki jo obvladujejo in gospodarsko uspešno vodijo le ustrezno izobraženi
rejci in strokovnjaki.
Tabela 15.: Masa ob zakolu,
randma, klavna masa, sestava klavnega trupa prašičev v ZDA v letih 1955
- 1996
(Vir:
http://www.nppc.org.)
Leto
|
živa masa (lb)
|
Randma (%)
|
Klavna masa (lb)
|
Mast (lb)
|
Meso s kostmi (lb)
|
Delež mesa s kostmi (%)
|
1955
|
237
|
69.5
|
164.7
|
34.9
|
123
|
51.9
|
1960
|
236
|
69.5
|
164
|
32.2
|
124
|
52.5
|
1965
|
238
|
70.1
|
166.8
|
27.9
|
127
|
53.4
|
1970
|
240
|
70.3
|
168.7
|
22.8
|
129
|
53.8
|
1975
|
240
|
70.6
|
169.4
|
14.8
|
130
|
54.2
|
1980
|
242
|
71.7
|
172
|
12.8
|
133
|
55
|
1985
|
245
|
71.4
|
175
|
11
|
136
|
55.5
|
1990
|
249
|
72.7
|
181
|
. |
140.6
|
56.5
|
1995
|
256
|
72.3
|
184.9
|
. |
143.6
|
56.1
|
1996
|
255
|
72.5
|
184.9
|
. |
143.6
|
56.3
|
Živa masa ob zakolu se po letu
1955 povečuje in prav tako randma ter klavna masa. Izredno velike spremembe
so v masi mesa s kostmi, ki se vsa leta povečuje tako je delež mesa skostmi
v letu 1996 dosegel 56.3% v primerjavi s 51.9% v letu 1955. Izredne so
spremembe v količini masti, ki se je od leta 1955, ko jo je bilo v povprečju
34.9 lb na prašiča do leta 1980, ko je na volju zadnji podatek, zmanjšala
na vsega 11 lb na prašiča. Več kot potrjene so s tem biološke spremembe
prašičev in tudi izboljšanja tehnologije (še posebej prehrane) reje prašičev.