ostala predavanjaostala predavanjaostala predavanjaostala predavanja
nazaj nazaj
1.4. Biološke spremembe
 
 
Tabela 14.: Spremembe v masi in sestavi telesa prašičev pri starosti 24 tednov v zadnjih petdesetih letih
(Reeds in dr. 1993)
 
 
Lastnost  Leto 1940  Delež  Leto 1987  Delež  Indeks: 87/40 
Telesna masa (kg) 
71.4
.
85.7
.
1.20
Masa  . . . . .
kosti (kg) 
6.5
9.1
5.8
6.8
0.75
mišičje (kg) 
23.0
32.2
42.7
49.8
1.55
maščobno tkivo (kg) 
29.4
41.2
20.8
24.3
0.59
 
Povedano je treba dopolniti tudi z velikimi biološkimi in fiziološkimi spremembami sedanjih modernih mesnatih pasem praši.ev. Pri tem velja še posebej poudariti močno spremenjeno sestavo telesa (izrazito povečano mesnatost), intenzivno rast, drugačno kvaliteto mesa in povečano občutljivost. Reja takih prašičev zahteva dopolnjene strukturne pogoje reje, optimalne klimatske razmere, prilagojeno in kvalitetno prehrano, pravilno oskrbo in ravnanje s prašiči. V rejo prašičev je vključenega vse več najrazličnejšega znanja ter moderna informacijska in molekularno biološka orodja. Intenzivna in tržna prašičereja je postala zahtevna kmetijska panoga, ki jo obvladujejo in gospodarsko uspešno vodijo le ustrezno izobraženi rejci in strokovnjaki.
Tabela 15.: Masa ob zakolu, randma, klavna masa, sestava klavnega trupa prašičev v ZDA v letih 1955 - 1996
(Vir: http://www.nppc.org.)
 
 
Leto
živa masa (lb)
Randma (%)
Klavna masa (lb)
Mast (lb)
Meso s kostmi (lb)
Delež mesa s kostmi (%)
1955
237
69.5
164.7
34.9
123
51.9
1960
236
69.5
164
32.2
124
52.5
1965
238
70.1
166.8
27.9
127
53.4
1970
240
70.3
168.7
22.8
129
53.8
1975
240
70.6
169.4
14.8
130
54.2
1980
242
71.7
172
12.8
133
55
1985
245
71.4
175
11
136
55.5
1990
249
72.7
181
.
140.6
56.5
1995
256
72.3
184.9
.
143.6
56.1
1996
255
72.5
184.9
.
143.6
56.3
 
Živa masa ob zakolu se po letu 1955 povečuje in prav tako randma ter klavna masa. Izredno velike spremembe so v masi mesa s kostmi, ki se vsa leta povečuje tako je delež mesa skostmi v letu 1996 dosegel 56.3% v primerjavi s 51.9% v letu 1955. Izredne so spremembe v količini masti, ki se je od leta 1955, ko jo je bilo v povprečju 34.9 lb na prašiča do leta 1980, ko je na volju zadnji podatek, zmanjšala na vsega 11 lb na prašiča. Več kot potrjene so s tem biološke spremembe prašičev in tudi izboljšanja tehnologije (še posebej prehrane) reje prašičev.