ostala predavanjaostala predavanjaostala predavanjaostala predavanja
ostala predavanja nazaj
 
NIZOZEMSKA
 
OSNOVA:
ˇ masa klavnih polovic
ˇ mesnatost klavnih polovic
Tabela 10 : Določitev cene prašičev na osnovi % mesa in mase klavnih polovic - Nizozemska
 
 
.
% mesa 
Dodatki / odbitki 
Osnovna cena 
55
.
Masa  . .
78 - 100 kg mase klav. polovic 
55 - 59
+ 5 cts/%/kg
> 100 kg 
56
+ 5 cts/kg
.
< 57 
+ 10 cts/kg
< 78 kg 
> 56
+ 5 cts/kg
78 - 100 kg 
< 55 - 52
- 6 cts/%/kg
.
< 52 - 49
- 7 cts/%/kg
.
< 49 - 45
- 8 cts/%/kg
.
< 45
ni dodatnih odbitkov
Ocena konformacije klav. pol.  . .
Tip AA  .
+ 5 cts/%/kg
A .
0
B in C .
- 10 cts/%/kg
 
Območje mase klavnih polovic brez odbitkov je 78 - 100 kg, maksimalni % mesa, ki se upošteva pri določanju cene polovic, je 59 %. Pri % mesa pod 55 % odbitki naraščajo postopoma. Dodatno ocenjujejo tudi konformacijo klavnih polovic. Najboljše polovice po konformaciji nagrajujejo (tip AA z +5cts /% /kg) in najslabše pa kaznujejo (tipa B in C z -10 cts /% /kg).
 
Tabela 11 : Primer izračuna cene kg žive mase - Nizozemska
 
 
Masa kl. pol. - kg
relativna cena
% mesa
relat. cena
konfor-macija kl. Pol.
relat. cena
relat. cena - skupaj
Cena za kg žive mase - SIT
90
100.0
59
107.5
AA
107.5
115.6
231.2
. . . .
A
100.0
107.5
215.0
. . . .
B in C
84.9
91.3
182.6
. .
55
100
AA
101.9
101.9
203.8
. . . .
A
100.0
100.0
200/0
. . . .
B in C
96.2
96.2
192.4
. .
49
85.3
A
100.0
85.3
170.6
. . . .
B in C
73.6
62.8
125.6
. .
45
73.2
A
100.0
73.2
146.4
. . . .
B in C
62.3
45.6
91.2
* - povprečna cena za kg žive mase: 200 SIT; za kg klavne polovice: 250 SIT
 
 Smet de S. In dr.:
Differential effect of carcass leanness and conformation on meat quality in Belgian slaughter pigs.
Pig News and Information, 18(1997)1, s. 19N - 22N

Kvaliteta klavnih polovic in kvaliteta mesa sta zelo pomembna v prireji prašičev. Kvaliteta klavnih polovic je običajno določena z maso in vsebnostjo mišičja. Čeprav je lahko določena zgornja meja deleza mesa pri plačilu klavnih polovic, normalno večja mesnatost pomeni večjo boljšo ceno za klavno polovico. Dodatno k deležu mesa, ki prav za prav pomeni odsotnost zamaščenosti, je za oceno kvalitete pomembna tudi konformacija klavnih polovic. Konformacija je lahko definirana kot oblika in omišičenost klavne polovice (kar pomeni, kako je razporejeno mišičje v polovici). Krajše in zbite klavne polovice so običajno bolje plačane kot daljše in slabše omišičene klavne polovice, ki imajo potencialno enako količino mesa. Mesnatost ali sestava klavnih polovic in konformacija ali omišičenost klavnih polovic sta seveda povezana: zelo omišičena polovica je na splošno tudi zelo mesnata. Na drugi strani pa zelo mesnata klavna polovica nima nujno dobro konformacijo. Z drugimi besedami: redukcija zamaščenosti klavne polovice je po definiciji povezana z večjim deležem mesa. To pa lahko ali pa tudi ne spremlja optimalna konformacija, odvisno od tipa živali.

konformacija
 
V Belgiji je večina prašičjih klavnih polovic subjektivno razporejenih v razrede, ki so določeni na osnovi konformacije in vidne zamaščenosti klavnih polovic. Razredi so naslednji:
 
Razred  Opis klavne polovice 
EE in E  odlična v vseh pogledih 
AA  zelo dobra konformacija in mesnatost 
IA  dobra konformacija in mesnatost 
IIA  dobra konformacija in povprečna zamaščenost 
IIIA  dobra konformacija in večja zamaščenost 
IB  povprečna konformacija in mesnatost 
IIB  povprečna konformacija in povprečna zamaščenost 
IC  slaba konformacija in mesnatost 
 
Velike črke (EE, E, A, B IN C) pomenijo konformacijo, rimske številke (I, II in III) pa se nanašajo na vidno zamaščenost.

V Belgiji poleg subjektivne ocene klavnih polovic ocenjujejo mesnatost s pomočjo aparativne metode: SKGll.

pH mesa
Tabela 12 : Povprečne vrednosti za mesnatost polovic in kvaliteto mesa
 
 
Ocena
I A
II A
I B
II B
Konformacija
dobra
dobra
slaba
slaba
Mesnatost
mesnata
povprečna zamaščenost
mesnata
povprečna zamaščenost
POSKUS 1
. . . .
Število
203
57
120
53
delez mesa (%)
61,8
58,0
59,5
56,1
pH1
5,90
6,01
6,11
6,22
barva
56,9
57,6
55,9
55,5
izguba vode (%)
6,20
6,23
5,51
4,47
POSKUS 2
. . . .
Število
73
34
62
51
delez mesa (%)
61,7
57,9
59,0
55,4
pH1
6,05
6,04
6,19
6,28
barva
52,1
51,7
50,8
51,4
izguba vode (%)
5,39
5,52
3,90
3,07
Obrazložitev rezultatov!!
 
Predlog avtorjev:
Na osnovi rezultatov raziskave in s stališča kvalitete mesa bi bilo primerneje, da bi se cena klavnih polovic oblikovala na osnovi konformacije klavnih polovic kot pa na osnovi mesnatosti klavne polovice. Selekcija na večji delež mesa v polovicah bo imela negativen vpliv na kvaliteto mesa, če ne bo istočasno tudi selekcije na konformacijo klavnih polovic.
 
 ostala predavanjaostala predavanjaostala predavanja