ostala predavanjaostala predavanjaostala predavanja
ostala predavanja
DOLOČANJE CENE PRAŠIČEV NA OSNOVI MESNATOSTI IN PREDLOG ZA SLOVENIJO
 
2.  ZAKOL PRAŠIČEV V SLOVENIJI
 
Tabela 1 : Zakol prašičev v Sloveniji v letih 1990_1996
(VIRA: Statistični letopisi in katedra za prašičerejo za podatke o prireji pitancev za zakol na farmah)
 
leto št.zaklanih 
prašičev
zakol v klavnicah . . . domači zakol
. .
skupaj
dokup
farme
kmetije
.
1990
785375
574464
93989
311152
169323
210911
1991
731009
530865
69913
328048
132904
200144
1992
500822
332958
100
303273
29585
167864
1993
751291
352889
7463
312276
33150
398402
1994
772781
340641
15601
314537
10503
432140
1995
786235
459240
25442
329737
104061
326995
1996
 .
498326
9075
320768
168483
 .
 
 
Tabela 2 : Zakol prašičev v klavnicah v Sloveniji v letu 1996
( Statistične informacije, 31. Januar 1997, št.: 20)
 
 
SKUPAJ : 498 394
 
Slovenija 
486.031
Uvoz
12.363
farme
320.768
kmetije
165.263
 
 graf 1 : zakol prašičev v Sloveniji v letih 1990-1996
graf 2 : zakol prašicev v klavnicah v letih 1990-1996
graf 3 : prireja pitancev in plemenskih prašicev na farmah
 
Tabela 3 : Bilanca prašičev v Sloveniji
(vir: katedra za prašičerejo - dopolnjene bilance prašičev iz Statističnih letopisov)
 
Leto
1993
1994
1995
1996***
Število na začetku leta
601850
591517
570774
592034
živorojeni pujski
859286
856955
874487
886203
Uvoženi živi prašiči
10699
16158
26499
9075
Izvoženi živi prašiči
10
.
67
.
Zakol - skupaj
692898
708668
696979
700313
Zakol v klavnicah****
472556
486146
459240
498326
Povp. masa trupov (kg)*
81.2
78.2
79.0
77.0
Domači zakol
220342
222522
237739
219711
Prireja mesa (t)**
60626
60491
60292
60562
Pogin
187410
185188
182680
194965
Število konec leta
591517
570774
592034
592034***
 
* 72.7% od žive mase pri zakolu v klavnicah, klavna masa zaklanih v klavnici (podatek iz uradne statistike)
** masa trupov pri domačem zakolu = 101 kg
*** za leto 1996 je bilanca izračunana na osnovi ohranitve staleža prašičev (še ni podatkov o staležu prašičev na začetku leta 1997)
**** število zaklanih v klavnicah za leta 1993 in 1994 je izračunano iz deleža zaklanih v klavnicah v letih 1995 in 1996 (68.6%)
 
 
Tabela 4 : Zakol prašičev v Sloveniji v letih 1993-1996
(Vir: katedra za prašičerejo - dopolnjeni podatki iz Statističnih letopisov)
 
Leto
1993
1994
1995
1996***
Zakol - skupaj
684962
717226
699642
717422
Zakol v klavnicah****
464620
494704
451903
498394
Dokup
10699
16158
26499
12363
Farme
312276
314537
329737
320768
Kmetije
141645
164009
95667
165263
Povp. masa trupov (kg)*
81.2
78.2
79.0
77.0
Domači zakol
220342
222522
237739
219028
Prireja praš. mesa (000t)**
61,8
63,1
59,5
62,7
 
* 72.7% od žive mase pri zakolu v klavnicah, klavna masa zaklanih v klavnici (podatek iz uradne statistike)
** masa trupov pri domačem zakolu = 101 kg
*** za leto 1996 je bilanca izračunana na osnovi ohranitve staleža prašičev (še ni podatkov o staležu prašičev na začetku leta 1997)
**** število zaklanih v klavnicah za leta 1993 in 1994 je izračunano iz deleča zaklanih v klavnicah v letih 1995 in 1996 (68.6%)
 
 
2. EVROPA
 

Velika Britanija
Danska
Nemčija
Nizozemska
 

3. SLOVENIJA
 

OSNOVNI PODATKI

- ŠTEVILO PRAŠIČEV: 59536
- KLAVNA MASA: 83. 44 KG
- DEBELINA M: 64. 86 MM
- DEBELINA S: 20. 13 MM
- DELEŽ MESA: 51. 97 %
- DELEŽ MESA - MIN: 40. 9 %
- DELEŽ MESA - MAX: 71. 3 %

mesnatost,zamaščenost
Tabela 13 : Debelina M in S, delež mesa in povprečna cena v povezavi s klavno maso
 
kl. masa (kg)
štev. živali
Delež (%)
M (mm)
S (mm)
Del.mesa(%)
Povp.cena (SIT)
50 - 59
1293
2,17
55,45
11,45
55,56
320,7
60 - 69
6475
10,89
59,33
14,67
54,64
315,4
70 - 79
15982
26,85
62,65
17,62
53,40
308,3
80 - 89
17400
29,22
65,41
20,50
51,92
299,7
90 - 99 
11803
19,84
67,79
23,37
50,26
290,1
100 - 109
5087
8,55
70,26
25,94
48,72
281,2
110 - 120
1496
2,51
72,71
28,39
47,12
272,0
skupaj
59536
100,03
64,86
20,13
51,97
300,00
 
 
 
Tabela 14 : Klavna masa in distribucija po tržnih razredih
 
klavna masa (kg)
n
X
X%
S
S%
E
E%
U
U%
R
R%
O
O%
50 - 59
1293
6
0,5
105
8,1
575
44,5
604
46,7
3
0,2
0
0,0
60 - 69
6475
12
0,2
417
6,4
2332
36,0
3417
52,8
295
4,6
1
0,0
70 - 79
15982
35
0,2
641
4,0
4064
25,4
8817
55,2
2422
15,2
2
0,0
80 - 89
17400
23
0,1
379
2,2
2925
16,8
8304
47,7
5758
33,1
11
0,1
90 - 99 
11803
7
0,1
124
1,1
1186
10,0
4222
35,8
6026
51,1
237
2,0
100 - 109
5087
1
0,0
33
0,6
279
5,5
1320
25,9
2786
54,8
668
13,1
110 - 120
1496
0
0,0
6
0,4
49
3,3
239
16,0
719
48,1
482
32,2
.
59536
84
0,1
1705
2,9
11410
19,2
26923
45,2
18009
30,2
1401
2,4
OSNOVNE ZNAČILNOSTI POSTNATALNE RASTI PRAŠIČEV
 (glej predavanje Postnatalna rast 1, 2)
 
Potek rasti posameznih telesnih delov in organov v času postnatalne rasti je različen. Območja maksimalne rasti si sledijo po določenem vrstnem redu in so povezana s funkcionalnimi potrebami živalmi. Poznavanje zakonitosti diferencialne rasti je pomembno, da vemo kdaj je posamezni telesni (klavni) del dosegel svojo zrelost glede velikosti in tudi sestave po telesnih tkivih.

Sestava telesa po tkivih se med rastjo spreminja kot posledica različne rasti posameznih telesnih tkiv. Pomembna je ugotovitev, da je v delezu maščob v dnevnem prirastu opaziti težnje stalnega naraščanja, medtem ko so spremembe v deležu prirasta mišičja (mesa) sorazmerno majhne.

Iz grafa je razvidno, da se sestava klavnih polovic med rastjo spreminja. Delez mišičja se z naraščanjem mase od 23 na 114 kg zmanjša od 60,4 na 48,7 %, delež kosti od 13,2 na 9,2 %, delez maščob pa se poveča od 25,9 na 42,1%.

RAZLIKE MED PASMAMI IN RAST TER KONVERZIJA KRME PO POSAMEZNIH OBDOBJIH RASTI
Tabela : Dnevni prirast po obdobjih rasti od 30 do 120 kg pri merjascih
 
Pasma
Štev.živali
Dnevni prirast (g)
. .
. .
30-60 kg
60-100 kg
100-120 kg
11
32
821
907
857
22
15
833
969
906
33
19
805
915
944
53
22
899
1.047
1.058
55
19
851
1.027
962
Tabela : Poraba krme za kg prirasta po obdobjih rasti od 30 do 120 kg pri merjascih
 
Pasma
Štev. živali
Poraba krme za kg prirasta (kg)
. . .
. .
30 -60 kg
60 -100 kg
100-120
30-120 kg
11
32
2,43
3,20
3,77
3,04
22
15
2,38
3,12
3,64
2,99
33
19
2,31
2,99
3,11
2,82
53
22
2,23
2,94
3,14
2,75
55
19
2,31
2,98
3,49
2,86
 
DOLOČANJE CENE NA OSNOVI MASE IN MESNATOSTI KLAVNIH POLOVIC -DOPOLNJEN PREDLOG ZA SLOVENIJO
 
 
.
% mesa
dodatki / odbitki
Osnovna cena
povp. za pretekli mesec - 52 %
.
Masa kl.pol. - kg
. .
50 - 120
42 - 62
20 % ( 80 - 120%)
. . .
90- 120
> 50
5% / kg (105%)
 
- število klavnih polovic skupaj: 59536
- število klavnih polovic z DM manjšim od 42%: 46 (0.08%)
- število klavnih polovic z DM večjim od 62%: 336 (0.56%)
- število klavnih polovic z maso nad 89.9 kg in DM večjim od 50%: 7466 (12.5%)
- SKUPAJ klavne polovice z dopolnitvami plačila: 7848 (13.2%)
 
Tabela : Primer izračuna cene kg klavne polovice
 
masa kl.pol - kg  % mesa  relativna cena  relativna cena - dodatek za maso  relativna cena - skupaj  cena za kg klavne polovice - sit 
80 
62 
120 
100 
120 
360 
 .
54 
104 
100 
104 
312 
 .
40 
80 
100 
80 
240 
110 
62 
120 
105 
126 
378 
 .
51 
98 
105 
103 
309 
 .
49 
94 
100 
94 
282 
70 
62 
120 
100 
120 
360 
 .
56 
108 
100 
108 
324 
* - POVPREČNA CENA ZA KG KLAVNE POLOVICE: 300 SIT
 
OSNOVNI PODATKI

- ŠTEVILO PRAŠIČEV: 59536
- KLAVNA MASA: 83. 44 KG
- DEBELINA M: 64. 86 MM
- DEBELINA S: 20. 13 MM
- DELEŽ MESA: 51. 97 %
- DELEŽ MESA - MIN: 40. 9 %
- DELEŽ MESA - MAX: 71. 3 %
- POVPREČNA CENA: 300 SIT
- MINIMALNA CENA: 240 SIT (80 %)
- MAKSIMALNA CENA: 378 (126 %)
 

DOLOČANJE CENE PRAŠIČEV NA OSNOVI OCEN MESNATOSTI
CENA ZA KG POLOVICE:
VREDNOST 1% MESA X MESNATOST KLAVNE POLOVICE X DODATEK NA CENO
DOLOČANJE CENE NA OSNOVI MASE IN MESNATOSTI KLAVNIH POLOVIC -DOPOLNJEN PREDLOG ZA SLOVENIJO
 
.
% mesa
dodatki / odbitki
Osnovna cena
poprečje za pretekli mesec - 52 %
.
Masa kl.pol. - kg
. .
50 - 120
42 - 62
ą 20 % ( 80 - 120%)
. . .
90 - 120
> 50
5% / kg (105%)
 
 
PO PREDLAGANEM SISTEMU DOLOČANJA CEN ZA KLAVNE POLOVICE JE VEČJA ZAMAŠČENOST PROGRESIVNO "KAZNOVANA" DO DELEŽA MESA 42%, BOLJŠA MESNATOST PA PROGRESIVNO NAGRAJENA DO DELEŽA MESA 62%. KLAVNE POLOVICE Z DELEŽEM MESA MANJ KOT 42% SE OBRAČUNAVAJO Z DELEŽEM MESA 42%, KLAVNE POLOVICE Z DELEŽEM MESA NAD 62% PA SE OBRAČUNAVAJO Z DELEŽEM MESA 62%. KLAVNE POLOVICE Z MASO 90 IN VEČ KG SO V PRIMERU, DA IMAJO DELEŽ MESA VEČJI KOT 50%, POSEBEJ STIMULIRANE - 5%-ni DODATEK NA DOSEŽENO CENO NA OSNOVI OCENE MESNATOSTI.

TAKO DOLOČENA CENA JE OSNOVNA CENA ZA PRAŠIČE V SLOVENIJI - MANJ OD TE CENE NE MORE BITI PLAČILA. REJEC IN KLAVNICA PA SE LAHKO INDIVIDUALNO DOGOVORITA ZA POSEBNE DODATKE K CENI.

VREDNOST 1% MESA DOLOČA NA OSNOVI PONUDBE IN POVPRAŠEVANJA KOMISIJA IZ PREDSTAVNIKOV REJCEV IN KLAVNIC. OCENE MESNATOSTI PO MESECIH, KLAVNICAH IN DOBAVITELJIH OBDELUJE NEVTRALNA STROKOVNA INŠTITUCIJA NA PODLAGI PODATKOV O MERITVAH MESNATOSTI, KI JO OPRAVLJA INSPEKT.

DRUGE KATEGORIJE PRAŠIČEV - PREDLOG

Lahki in težki pitani prašiči
Povprečna cena pitanih prašičev zmanjšana za 6%

Izločeni plemenski prašiči

stare svinje
Povprečna cena pitanih prašičev zmanjšana za 15%

prvesnice
Povprečna cena pitanih prašičev zmanjšana za 10%

Mladi pitani merjasci
Povprečna cena pitanih prašičev zmanjšana za 5%

Prašički
Povprečna cena pitanih prašičev zmanjšana za 5%

PREDLOGI:

- DOGOVORITI POSTOPEK ZA DOLOČANJE VREDNOSTI 1% MESA TER POLITIKO ZAŠČITE SLOVENSKE PRAŠIČEREJE IN SLOVENSKE KLAVNE INDUSTRIJE

- REDNO SPREMLJANJE CENE PRAŠIČEV NA SVETOVNEM IN EVROPSKEM TER SLOVENSKEM TRGU - ORGANIZIRANO SPREMLJANJE IN OBVEŠČANJE

- POVEZATI REJCE IN KLAVNICE V SKUPEN INTERES - NAROČENI KVALITETNI KLAVNI PRAŠIČI, GOSPODARNOST ZA VSE PARTNERJE; VKLJUČITEV INTERESOV KLAVNIC V SELEKCIJSKE PROGRAME ZA PRAŠIČE

- ORGANIZIRATI ENOTEN ODBOR ZA PRAŠIČEREJO NA NIVOJU REPUBLIKE SLOVENIJE

- ORGANIZIRATI STROKOVEN POSVET NA TEMO: RAZVOJ SLOVENSKE PRAŠIČEREJE IN KLAVNE INDUSTRIJE TER PRIBLIŽEVANJE EU

Uporabljena literatura

Danske Slagterier Statistics 1994
Printed May 1995, s. 12 . 15
English P.R., Fowler V.R., Baxter S., Smith B.:
The growing and finishing pig: Improving efficiency.
Farming Press, 1988, s. 412 - 413.
Gerburgis Brosthaus:
Preismaske: Hier marktgerecht, dort erzuegerfreundlich?
Top Agrar, 7(1994), s. 26 - 27
Kalweit E.:
Technological status of value based marketing.
41st Annual Intern. Cong. of Meat Science and Technology, 20 - 25. 8. 1995., Texas, USA, s. 140 - 147
Pravilnik o kakovosti zaklanih prašičev in kategorizaciji svinjskega mesa.
Ur. list R Slovenije, 68(1995), s. 5221 - 5234
 

 ostala predavanjaostala predavanjaostala predavanja