leto | št.zaklanih
prašičev |
zakol v klavnicah | . | . | . | domači zakol |
. | . |
|
|
|
|
. |
1990 |
|
|
|
|
|
|
1991 |
|
|
|
|
|
|
1992 |
|
|
|
|
|
|
1993 |
|
|
|
|
|
|
1994 |
|
|
|
|
|
|
1995 |
|
|
|
|
|
|
1996 |
|
|
|
|
|
|
SKUPAJ : 498 394 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Število na začetku leta |
|
|
|
|
živorojeni pujski |
|
|
|
|
Uvoženi živi prašiči |
|
|
|
|
Izvoženi živi prašiči |
|
. |
|
. |
Zakol - skupaj |
|
|
|
|
Zakol v klavnicah**** |
|
|
|
|
Povp. masa trupov (kg)* |
|
|
|
|
Domači zakol |
|
|
|
|
Prireja mesa (t)** |
|
|
|
|
Pogin |
|
|
|
|
Število konec leta |
|
|
|
|
* 72.7% od žive mase pri zakolu v klavnicah, klavna masa zaklanih v klavnici (podatek iz uradne statistike)
** masa trupov pri domačem zakolu = 101 kg
*** za leto 1996 je bilanca izračunana na osnovi ohranitve staleža prašičev (še ni podatkov o staležu prašičev na začetku leta 1997)
**** število zaklanih v klavnicah za leta 1993 in 1994 je izračunano iz deleža zaklanih v klavnicah v letih 1995 in 1996 (68.6%)
|
|
|
|
|
Zakol - skupaj |
|
|
|
|
Zakol v klavnicah**** |
|
|
|
|
Dokup |
|
|
|
|
Farme |
|
|
|
|
Kmetije |
|
|
|
|
Povp. masa trupov (kg)* |
|
|
|
|
Domači zakol |
|
|
|
|
Prireja praš. mesa (000t)** |
|
|
|
|
* 72.7% od žive mase pri zakolu v klavnicah, klavna masa zaklanih v klavnici (podatek iz uradne statistike)
** masa trupov pri domačem zakolu = 101 kg
*** za leto 1996 je bilanca izračunana na osnovi ohranitve staleža prašičev (še ni podatkov o staležu prašičev na začetku leta 1997)
**** število zaklanih v klavnicah za leta 1993 in 1994 je izračunano iz deleča zaklanih v klavnicah v letih 1995 in 1996 (68.6%)
2. EVROPA
Velika Britanija
Danska
Nemčija
Nizozemska
3. SLOVENIJA
OSNOVNI PODATKI
- ŠTEVILO PRAŠIČEV: 59536
- KLAVNA MASA: 83. 44 KG
- DEBELINA M: 64. 86 MM
- DEBELINA S: 20. 13 MM
- DELEŽ MESA: 51. 97 %
- DELEŽ MESA - MIN: 40. 9 %
- DELEŽ MESA - MAX: 71. 3 %
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Potek rasti posameznih telesnih delov in organov v času postnatalne rasti je različen. Območja maksimalne rasti si sledijo po določenem vrstnem redu in so povezana s funkcionalnimi potrebami živalmi. Poznavanje zakonitosti diferencialne rasti je pomembno, da vemo kdaj je posamezni telesni (klavni) del dosegel svojo zrelost glede velikosti in tudi sestave po telesnih tkivih.RAZLIKE MED PASMAMI IN RAST TER KONVERZIJA KRME PO POSAMEZNIH OBDOBJIH RASTISestava telesa po tkivih se med rastjo spreminja kot posledica različne rasti posameznih telesnih tkiv. Pomembna je ugotovitev, da je v delezu maščob v dnevnem prirastu opaziti težnje stalnega naraščanja, medtem ko so spremembe v deležu prirasta mišičja (mesa) sorazmerno majhne.
Iz grafa je razvidno, da se sestava klavnih polovic med rastjo spreminja. Delez mišičja se z naraščanjem mase od 23 na 114 kg zmanjša od 60,4 na 48,7 %, delež kosti od 13,2 na 9,2 %, delez maščob pa se poveča od 25,9 na 42,1%.
|
|
|
. | . |
. | . |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
. | . | . |
. | . |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
. |
|
|
|
|
. |
|
. | . |
|
|
|
. | . | . |
|
|
|
- število klavnih polovic skupaj: 59536
- število klavnih polovic z DM manjšim od 42%: 46 (0.08%)
- število klavnih polovic z DM večjim od 62%: 336 (0.56%)
- število klavnih polovic z maso nad 89.9 kg in DM večjim od 50%: 7466 (12.5%)
- SKUPAJ klavne polovice z dopolnitvami plačila: 7848 (13.2%)
masa kl.pol - kg | % mesa | relativna cena | relativna cena - dodatek za maso | relativna cena - skupaj | cena za kg klavne polovice - sit |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OSNOVNI PODATKI- ŠTEVILO PRAŠIČEV: 59536
- KLAVNA MASA: 83. 44 KG
- DEBELINA M: 64. 86 MM
- DEBELINA S: 20. 13 MM
- DELEŽ MESA: 51. 97 %
- DELEŽ MESA - MIN: 40. 9 %
- DELEŽ MESA - MAX: 71. 3 %
- POVPREČNA CENA: 300 SIT
- MINIMALNA CENA: 240 SIT (80 %)
- MAKSIMALNA CENA: 378 (126 %)
DOLOČANJE CENE PRAŠIČEV NA OSNOVI OCEN MESNATOSTI CENA ZA KG POLOVICE: VREDNOST 1% MESA X MESNATOST KLAVNE POLOVICE X DODATEK NA CENO DOLOČANJE CENE NA OSNOVI MASE IN MESNATOSTI KLAVNIH POLOVIC -DOPOLNJEN PREDLOG ZA SLOVENIJO
. |
|
|
|
|
. |
|
. | . |
|
|
|
. | . | . |
|
|
|
PO PREDLAGANEM SISTEMU DOLOČANJA CEN ZA KLAVNE POLOVICE JE VEČJA ZAMAŠČENOST PROGRESIVNO "KAZNOVANA" DO DELEŽA MESA 42%, BOLJŠA MESNATOST PA PROGRESIVNO NAGRAJENA DO DELEŽA MESA 62%. KLAVNE POLOVICE Z DELEŽEM MESA MANJ KOT 42% SE OBRAČUNAVAJO Z DELEŽEM MESA 42%, KLAVNE POLOVICE Z DELEŽEM MESA NAD 62% PA SE OBRAČUNAVAJO Z DELEŽEM MESA 62%. KLAVNE POLOVICE Z MASO 90 IN VEČ KG SO V PRIMERU, DA IMAJO DELEŽ MESA VEČJI KOT 50%, POSEBEJ STIMULIRANE - 5%-ni DODATEK NA DOSEŽENO CENO NA OSNOVI OCENE MESNATOSTI.TAKO DOLOČENA CENA JE OSNOVNA CENA ZA PRAŠIČE V SLOVENIJI - MANJ OD TE CENE NE MORE BITI PLAČILA. REJEC IN KLAVNICA PA SE LAHKO INDIVIDUALNO DOGOVORITA ZA POSEBNE DODATKE K CENI.
VREDNOST 1% MESA DOLOČA NA OSNOVI PONUDBE IN POVPRAŠEVANJA KOMISIJA IZ PREDSTAVNIKOV REJCEV IN KLAVNIC. OCENE MESNATOSTI PO MESECIH, KLAVNICAH IN DOBAVITELJIH OBDELUJE NEVTRALNA STROKOVNA INŠTITUCIJA NA PODLAGI PODATKOV O MERITVAH MESNATOSTI, KI JO OPRAVLJA INSPEKT.
DRUGE KATEGORIJE PRAŠIČEV - PREDLOG
Lahki in težki pitani prašiči
Povprečna cena pitanih prašičev zmanjšana za 6%Izločeni plemenski prašiči
stare svinje
Povprečna cena pitanih prašičev zmanjšana za 15%prvesnice
Povprečna cena pitanih prašičev zmanjšana za 10%Mladi pitani merjasci
Povprečna cena pitanih prašičev zmanjšana za 5%Prašički
Povprečna cena pitanih prašičev zmanjšana za 5%PREDLOGI: - DOGOVORITI POSTOPEK ZA DOLOČANJE VREDNOSTI 1% MESA TER POLITIKO ZAŠČITE SLOVENSKE PRAŠIČEREJE IN SLOVENSKE KLAVNE INDUSTRIJE
- REDNO SPREMLJANJE CENE PRAŠIČEV NA SVETOVNEM IN EVROPSKEM TER SLOVENSKEM TRGU - ORGANIZIRANO SPREMLJANJE IN OBVEŠČANJE
- POVEZATI REJCE IN KLAVNICE V SKUPEN INTERES - NAROČENI KVALITETNI KLAVNI PRAŠIČI, GOSPODARNOST ZA VSE PARTNERJE; VKLJUČITEV INTERESOV KLAVNIC V SELEKCIJSKE PROGRAME ZA PRAŠIČE
- ORGANIZIRATI ENOTEN ODBOR ZA PRAŠIČEREJO NA NIVOJU REPUBLIKE SLOVENIJE
- ORGANIZIRATI STROKOVEN POSVET NA TEMO: RAZVOJ SLOVENSKE PRAŠIČEREJE IN KLAVNE INDUSTRIJE TER PRIBLIŽEVANJE EU
Uporabljena literatura
Danske Slagterier Statistics 1994
Printed May 1995, s. 12 . 15
English P.R., Fowler V.R., Baxter S., Smith B.:
The growing and finishing pig: Improving efficiency.
Farming Press, 1988, s. 412 - 413.
Gerburgis Brosthaus:
Preismaske: Hier marktgerecht, dort erzuegerfreundlich?
Top Agrar, 7(1994), s. 26 - 27
Kalweit E.:
Technological status of value based marketing.
41st Annual Intern. Cong. of Meat Science and Technology, 20 - 25. 8. 1995., Texas, USA, s. 140 - 147
Pravilnik o kakovosti zaklanih prašičev in kategorizaciji svinjskega mesa.
Ur. list R Slovenije, 68(1995), s. 5221 - 5234