VPRAŠANJE?
RAČUNALNIŠKA KONFERENCA "SCHWEINETREFF"
Date sent: Thu, 13 Nov 97 15:39 +0100
Subject: Schlachtschweine sortieren
To: topSUS-Schweinetreff@topagrar.com
Hallo Schweinetreffler
Unser Haus ist als private Unternehmensberatung mit den Schwerpunkten Lanwirtschaft und die ihr vor- und nachgelagerten Bereiche auch in der Beratung von Schweinehaltern in Meckelnburg-Vorpommern taetig.
Dabei haben wir die Erfahrung gemacht, dass viele Maester Schwierigkeiten haben, die Gewichtsvorgaben der Preismaske einzuhalten und teilweise in erheblichem Umfang ueber- und Untergewichte zur Schlachtung abliefern. Allein die dadurch entstehenden Erloesverluste belaufen sich bei einer Reihe von Betrieben auf 2 bis 4% vom Gesamterloes. Es bedeutet einige Arbeit, die Betriebsleiter von der Wichtigkeit der Aufgabe, schlachtreife Schweine abzusammeln, zu ueberzeugen. Haeufig fehlt den mit dieser Aufgabe betreuten Mitarbeitern aber auch das rechte Augenmass. In diesem Zusammenhang war ein Artikel im Bauernblatt Meckl.-Vorp. im Fruehjahr von der LVA Iden ueber ein Geraet der schwedischen Firma Roennetorp von besonderem Interesse. Dieser Apparat erinnert in der Funktionsweise an eine uebergrosse Schieblehre, mit der man Laenge und Breite eines Schweines misst und daraus sein Gewicht ableitet. Der Unterschied zu einer normalen Schieblehre besteht darin, dass beim Pigscanner Lichtstrahlen die Funktion der Schenkel uebernehmen und man die Schweine deshalb beruehrungslos und relativ schnell, vorzugsweise waehrend des Fressens "vermessen" kann.
Mich wuerde interessieren, ob jemand bereits Erfahrungen mit speziell diesem Geraet gesammelt hat oder andere, einfache Hilfsmittel zum Sortieren fertiger Schweine benutzt. Dabei ist mir bewusst, dass die Eichung des Auges mittels stichprobenartigen Wiegens immer noch die effizienteste Methode darstellt. Ich bedanke mich fuer Eure Antworten im voraus.
Mathias Rikus
|
|
|
|
||||
. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
. |
|
|
|
. | . |
ALI LAHKO ZMANJŠAMO VARIABILNOST IN KAKO?RAZISKAVA: SIEGL IN KAEMPFE (1966)
575 pitancev so razdelili v 6 poskusnih skupin - skupini I in II: starost in telesna masa; III in IV - telesna masa; V in VI - brez sortiranja
|
|
|
|
|
. | . | . |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Variacijska širina |
|
|
. | . | . |
|
|
. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sortiranje na začetku pitanja po starosti in telesni masi (I in II) oz. po telesni masi (III in IV) ni povečalo izenačenost pitancev na koncu pitanja. Večja izenačenost je dosežena pri dvokratni prodaji. Pri živalih, ki so ostale v boksih, so opazili zmanjšanje dnevnega prirasta - odstranitev sovrstnikov je porušilo socialni ravnotežje v skupini.* - prodaja v dveh skupinah
RAZISKAVA: HOSTE IN BALTUSSEN (1992)
Raziskava vpliva načina vhlevitve pitancev (959) na začetku pitanja:
1.majhna variabilnost v telesni masi znotraj boksa (skupine) in velika variabilnost v povprečni telesni masi med boksi
2. velika variabilnost v telesni masi znotraj boksa (skupine) in majhna variabilnost v povprečni telesni masi med boksi
Vsi pitanci so bili zaklani na isti dan; dnevni prirast je bil podoben v obeh skupinah; večja variabilnost v telesni masi ob prodaji je bila ugotovljena v drugi skupini - v prvi skupini je bilo 15,1% pitancev in v drugi 19,1% pitancev izven območja zaželjene telesne mase.
Rezultati potrjujejo, da je sortiranje pitancev pred začetkom pitanja zmanjšalo variabilnost telesne mase ob prodaji.DOLOČITEV ČASA IN IZVEDBA PRODAJE PITANCEV - primer USA (glej predavanje Swine 95) OSNOVE ZA DOLOČITEV ČASA PRODAJE PITANCEV v odstotkih rej (SWINE 95)
Osnova |
|
|
|
|
|
|
Trajanje pitanja ali starost |
|
|
|
|
|
|
Cena |
|
|
|
|
|
|
Masa |
|
|
|
|
|
|
Prostor za naslednjo skupino |
|
|
|
|
|
|
Druge |
|
|
|
|
|
|
Izvedba prodaje |
|
|
|
|
|
Grupiranje po masi |
|
|
|
|
|
Grupiranje po spolu |
|
|
|
|
|
Prodaja vseh pitancev v boksu ali hlevu |
|
|
|
|
|
Prodaja vseh pitancev v boksu, razen zaostalih za dopitanje |
|
|
|
|
|
Sistem "all out - all in", ki je najpogosteje osnovna tehnološka rešitev pri pitanju prašičev, ima prednosti iz organizacijskega, tehnološkega in zdravstvenega vidika ter slabe strani v veliki neizenačenosti pitancev po masi ob prodaji. Ta neizenačenost je pogojena z razlikami v intenzivnosti rasti posameznih živali. S tem v zvezi so povezane tudi razlike v sestavi telesa, ki je posledica različnega poteka in zmogljivosti rasti posameznih telesnih tkiv. Maščobno tkivo doseže svoje obdobje maksimalne rasti proti koncu pitanja in zaradi tega bodo predvsem živali z majhno zmogljivostjo rasti mišičja ter dobro ješčnostjo močneje zamaščene. Te živali pa so dobro rastne. Pri plačevanju prašičev na osnovi mesnatosti je še bolj pomembno, kako prodajati pitance, da bomo dosegli večjo mesnatost in večjo gospodarnost pitanja.USMERJENA PRODAJA PITANCEV ALI SISTEM "ALL IN, SUCCESIVE OUT"??
Težinsko območje (kg) | Štev. prašičev | Povp. masa polovic (kg) | Povp. DM (%) | Povp. vrednost (SIT) | Stroški za prirejo - mio SIT | Vrednost prireje - mio SIT | Dohodek - mio SIT |
50 - 99 | 59536 | 81,23 | 53,36 | 307,9 | 1.305,7 | 1.489,0 | 183,3 |
50 - 120 | 59536 | 83,44 | 51,97 | 300 | 1.341,3 | 1.490,3 | 149,0 |
Razlika | . | - 2,21 | + 1,39 | + 7,9 | - 35,6 | - 1,3 | + 34,3 |
Starost v dnevih |
|
|
120 - 159 |
|
|
160 - 165 |
|
|
166 - 180 |
|
|
181 - 209 |
|
|
210 in več |
|
|
Skupaj |
|
|
Način označitve |
|
|
Tetoviranje |
|
|
Kovinske ušesne |
|
|
Plastične ušesne |
|
|
Elektronsko označevanje |
|
|
Drugi načini |
|
|
Nobene označitve |
|
|
Vrsta informacije |
|
|
Klavna masa |
|
|
Število zaplenjenih klavnih trupov |
|
|
Indeks mesnatosti |
|
|
Odstotek mesnatosti |
|
|
Kvaliteta mesa (PSE) |
|
|
Debelina hrbtne slanine |
|
|
Izplen In tržni razred |
|
|
Druge |
|
|