V živinoreji so posebej v zadnjih dvajsetih letih znatne strukturne spremembe. Povečuje se zmogljivost posameznih obratov, kar nam kaže tudi primer pri reji prašičev v nekaterih državah Evrope v tabeli 6.
Država | Danska | Italija | Irska | Velika Britanija | Nemčija |
Število prašičev na rejo | . | . | . | . | . |
leto 1989 |
|
|
|
|
|
Indeks: 1989/1979 |
|
|
|
|
|
V deželah z napredno prašičerejo so v zadnjem desetletju zelo dramatične strukturne spremembe: zmanjšuje se število kmetij, ki redijo prašiče in povečuje se obseg prireje na kmetijo - primer takega razvoja na Danskem je pokazan v tabeli 7.
Leto |
|
|
|
|
Število dobaviteljev |
|
|
|
|
Dobavitelji po številu prašičev (%) | . | . | . | . |
do 500 prašičev |
|
|
|
|
501 - 4000 praš. |
|
|
|
|
4001 in več praš. |
|
|
|
|
Število prodanih prašičev |
|
|
|
|
Štev. prodanih prašičev na dobavitelja |
|
|
|
|
Število prodanih prašičev na dobavitelja (%) | . | . | . | . |
do 500 prašičev |
|
|
|
|
501 - 4000 praš. |
|
|
|
|
4001 in več praš. |
|
|
|
|
Na Danskem se je v zadnjih dvajsetih letih število dobaviteljev prašičev v klavnice zmanjšalo za skoraj tri četrtine in število prodanih prašičev na dobavitelja povečalo za več kot osemkrat.Novejši podatki o strukturnih spremembah v nekaterih državah Evrope, na Tajskem in v Kanadi so pokazani v tabeli 8.
|
|
|
|
|||
. |
|
|
|
|
|
|
Kanada (1991) |
|
|
|
|
|
|
Tajvan (1993) |
|
|
|
|
|
|
Danska (1996) |
|
|
|
|
|
|
Švica (1993)** |
|
|
|
|
|
|
Podatki v zgornji tabeli dokazujejo velike strukturne spremembe v reji prašičev v zadnjih dvajsetih letih v deželah z "najbolj razvito" prašičerejo. Švica kot primer manjše evropske države beleži padec staleža prašičev, ki pa tudi zaradi geografskih razmer in varovanja okolja ne more rediti prašiče v tako velikih obratih, kot je primer v ostalih treh državah. Pri vseh pa je značilna koncentracija prireje prašičjega mesa; zmanjšuje se število kmetij, ki redijo prašiče in povečuje se število prašičev na kmetijo. V državah z razvito prašičerejo je koncentracija prireje iz leta v leto večja. Tudi drugi avtorji - Marbery (1994), Spinelli (1991), Meyer (1991), Gadd (1994) - v svojih študijah o bodoči prašičereji predvidevajo nadaljno koncetracijo reje prašičev, vključevanje novih znanj (posebej pogosto omenjajo biotehnologijo), ekološko in etološko sprejemljivo rejo, kvalitetno prašičje meso, boljšo produktivnost in večje zahteve trga.* izračunana sprememba v zadnjih dvajsetih do petindvajsetih letih
** izračunana sprememba v zadnjih desetih letih