ostala predavanjaostala predavanjaostala predavanjaostala predavanja
nazajnazaj
 
2.2. Stalež prašičev in prireja prašičjega mesa
Prašičereja je v Sloveniji med živinorejskimi in kmetijskimi panogami, ki so deficitarne - priredimo okoli 70% potrebnih količin prašičjega mesa.

2.2.1. Stalež prašičev v Sloveniji

Tabela 16.: Stalež prašičev v Sloveniji po letu 1985
(viri: Statistični letopisi R Slovenije; http://www.sigov.si/cgi-bin/spl/zrs/letops_s.html/language=slo)
 
 
Leto
1985
1990
1995
1996
1997
Stalež prašičev - (000 ril.) . . . . .
skupaj
620
558
571
592
559
na farmah 
237
246
239
244
231
na kmetijah 
383
312
332
348
328
na kmetijah (%)
61,8
56,0
58,1
58,7
58.7
Ocena razvitosti - štev. prašičev/ . . . . .
na 1 km2
30,6
27,5
28,2
29,2
28.0
na 100 preb.
31,5
27,9
28,7
. .
 
 
V Sloveniji je v letu 1997 na kmetijah 58.7 % staleža prašičev in na 1 km2 površine 28.0 prašičev ter v letu 1995 na 100 prebivalcev 29.2 prašičev. Stalež prašičev je v zadnjih letih tako na farmah kot na kmetijah sorazmerno stabilen. Sodeč po številu prašičev na 1 km2 površine in na 100 prebivalcev je v Sloveniji prašičereja srednje razvita.
stalež prašičev v Sloveniji
 
2.2.2. Zakol prašičev in prireja prašičjega mesa
Tabela 17.: Zakol prašičev v Sloveniji v letu 1996
(Vir: katedra za prašičerejo in Statistične informacije, štev. 206, 22. 8. 1997)
 
 
LETO 1996
SKUPAJ
FARME
KMETIJE
Zakol - skupaj
717422
320768
384291
Zakol v klavnicah
498326
320768
165195
Dokup
12363
. .
Domači zakol
219096 
.
219096
Prireja praš. mesa (t)*
62700
24699
37001
 
* izraženo kot masa trupov
 
V klavnicah sta zaklani dve tretjini in na kmetijah (domači zakol) ena tretjina prašičev. Za zakol v klavnicah priredijo dobrih 60% prašičev na farmah. Nakup klavnih prašičev izven Slovenije se je v zadnjih letih zmanjšal. Skupaj je pridobljeno 63000 T prašičjega mesa.
2.2.3. Intenzivnost reje prašičev
Tabela 18.: Intenzivnost reje prašičev na farmah in kmetijah
(vir: Statistični letopisi in katedra za prašičerejo)
 
 
Lastnost/leto
1995
1996
Štev. zaklanih prašičev / štev. praš. na staležu
. .
skupaj
1.16
1.23
farme
1,37
1,35
kmetije
1,01
1,14
Prireja prašičjega mesa* / prašiča na staležu (kg)
. .
skupaj
98.5
107.2
farme
107.7
104.0
kmetije
92.1
109.5
 
* izraženo kot masa trupov
 
Intenzivnost reje prašičev merjena s pomočjo indeksa števila zaklanih prašičev na število prašičev na staležu je na farmah za okoli 20% večja kot na kmetijah. Pri izračunu prireje prašičjega mesa na prašiča na staležu pa so razlike med obema načinoma reje prašičev v Sloveniji manjše.
 

2.2.4. Pasme in selekcija prašičev v Sloveniji

Tabela 19.: Število čistopasemskih svinj in merjascev v Sloveniji - stanje 30.6.1997 (vir: katedra za prašičerejo)
 
 
Pasma 
svinje
merjasci
Švedska Landrace 
7224
103
Large White 
930
137
Duroc 
360
57
Pietrain 
32
14
Nemška Landrace 
1240
109
 
 
V Sloveniji imamo moderne mesnate pasme prašičev. Za prirejo pujskov uporabljajo največ svinje križanke linije 12 in merjasce pasem duroc, pietrain ter nemška landrace. Testiranje in selekcija merjascev poteka na štirih testnih postajah, ki so na farmah. Selekcija mladic pa na farmah in 35 vzrejnih središčih na kmetijah. V letu 1996 sta bila usposobljena dva osemenjevalna centra za merjasce (Ptuj, Murska Sobota) Nakup plemenskih prašičev na selekcijskih farmah in na vzrejnih središčih spodbuja država z regresiranjem že od leta 1974. Na področju Krškega polja in Gorjancev je ohranjena edina avtohtona slovenska pasma krškopoljski prašič.
2.2.5. Plodnost svinj
Tabela 20.: Velikost gnezda ob rojstvu in odstavitvi ter gospodarnost prireje pujskov na farmah in kmetijah v letu 1996 (vir: katedra za prašičerejo)
 
 
Lastnost
Farme
Kmetije*
Število prasitev
36589
2421
Starost mladic ob prvi prasitvi (dni)
341.8
364.1
Število prasitev
36589
2421
Število živorojenih pujskov na gnezdo
9.81
10.17
Krmnih dni na gnezdo (dni)
179.6
178.7
Število gnezd na svinjo na leto
2.0
2.0
Število živororojenih pujskov na svinjo na leto
19.6
20.3
Število krmnih dni na živorojenega pujska (dni)
18.3
17.6
Število odstavljenih pujskov na gnezdo
8.48
8.97
Delež izgub (%)
13.6
11.8
 
* vzrejna središča in vzorčne kmetije
 
Plodnost je dobra in prireja pujskov gospodarna. Med farmami in vzrejnimi središči ni pomembnejših razlik.
2.2.6. Mesnatost pitancev
Tabela 21.: Mesnatost pitancev - 1.6.1996 - 31.5.1997 (vir: katedra za prašičerejo)
 
 
Lastnost  .
Število pitancev 
212405
Masa toplih polovic (kg) 
83.9 ą 12.7
Debelina mišičnine (mm) 
65.3 ą 7.0
Debelina slanine (mm) 
20.2 ą 6.6
Delež mesa (%) 
52.0 ą 3.9
 
Mesnatost pitancev je v povprečju ugodna, kar kaže med drugim debelina slanine, ki je pri povprečni živi masi 106 kg le 20 mm (pred 20 leti preko 30 mm). Med rejci so velike razlike v mesnatosti prašičev kot posledica bolj ali manj doslednega izvajanja selekcije in odbire plemenskih prašičev, načina pitanja, mase ob zakolu in načina prodaje.
 

2.2.7. Načini reje prašičev
 
 

V Sloveniji redimo prašiče na farmah in na kmetijah. Posebnosti obeh načinov reje so:

farmska reja prašičev:

V Sloveniji je osem prašičerejskih farm s skupno zmogljivostjo 335000 pitancev in plemenskih prašičev na leto. To je visoko produktivna prireja kvalitetnih klavnih prašičev. Na farmah dokupujejo okoli 75% krme. Tod poteka tudi pretežni del selekcije in testiranja prašičev za celotno državo. V zadnjih letih so na farmah znatno zmanjšali onesneževanje okolja z izgradnjo čistilnih naprav, separiranjem gnojevke in gnojenjem kmetijskih površin.

reja prašičev na kmetijah:

Struktura reje prašičev na kmetijah je sila neugodna in v povprečju redijo na kmetijah le 4.5 prašičev. V zadnjih letih so ugotovljene pomembne strukturne spremembe, ko rejci z majhnim staležem prašičev rejo opuščajo, povečuje pa se stalež prašičev na drugih kmetijah. Država Slovenija je v letih 1990 - 1993 namenila za podporo pri izgradnji svinjakov in infrastrukture za rejo prašičev na kmetijah 10.6 milijonov DEM. Zgrajeno in obnovljenih je bilo 16997 stojišč za svinje ter 52298 stojišč za pitance. Za tržno rejo prašičev se zanima sorazmerno veliko kmetij.

- tržna reja prašičev na kmetijah:

V zadnjih dvajsetih letih se je razširila tržna prašičereja na kmetijah. V Sloveniji je nekaj več kot tisoč prašičerejskih kmetij. Največ jih je na področju zavodov Murska Sobota in Ptuj. Prašičerejske kmetije imajo v povprečju nekaj nad 11 ha lastnih (7,7 ha) in najetih obdelovalnih površin. Na teh kmetijah je stalež okoli 125 prašičev - 14,3 GVŽ ali 1.5 GVŽ/ha njiv in travnikov. Skupaj z drugimi domačimi živalmi je na prašičerejski kmetiji na staležu 24.0 GVŽ. V svinjakih je v povprečju 21 stojišč za svinje in 110 stojišč za pitance. Za prehrano prašičev pridelujejo predvsem koruzo in ječmen. Po letu 1989 je bilo na kmetijah usposobljenih 35 vzrejnih središč za prašiče in v letu 1996 dva osemenjevalna centra za merjasce. V osnovnih čredah so večinoma svinje linije 12.

- domača reja prašičev:

Domača reja prašičev je še precej razširjena in namenjena predvsem samooskrbi gospodarstev s prašičjim mesom. Vse strokovno delo je omejeno le na obnovo merjascev za naravni pripust. Za to rejo ni nobenih strokovnih podatkov (plodnost, rast, konverzija krme in mesnatost prašičev). Zelo malo je storjenega za preprečevanje parjenja v sorodu, za načrtno menjavanje pasem in za prehrano prašičev. Za prehrano prašičev uporabljajo krmo pridelano na kmetiji in užitne organske odpadke.

2.2.8. Izobraževanje, raziskovalno in strokovno delo, strokovno čtivo

Izobraževanje v prašičereji poteka na srednjih kmetijskih šolah; prašičereja je samostojen predmet na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete v Ljubljani in na Visoki kmetijski šoli v Mariboru. Na Veterinarski fakulteti v Ljubljani je samostojen predmet Bolezni in zdravstveno varstvo prašičev. Raziskovalno in strokovno delo je postalo bolj organizirano okoli leta 1960 in poteka v glavnem na Katedri za prašičerejo Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete, na Veterinarski fakulteti in na Kmetijskem inštitutu. V letih 1955 - 1971 je Kmetijski inštitut Slovenije izdajal poročila o proizvodnosti (rodovitnosti) plemenskih svinj in nekaj poročil o testiranju prašičev. V letih 1977 - 1989 so izhajala tiskana poročila o raziskavah in o strokovnem delu na področju prašičereje, ki jih je izdajala živinorejska poslovna skupnost. Po letu 1975, ko je bila na Katedri za prašičerejo Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete uvedena računalniška obdelava podatkov na področju prašičereje, ta izdaja podrobna letna poročila o plodnosti svinj na posameznih farmah ter skupaj in na vzorčnih kmetijah in o preizkušnji prašičev na testnih postajah. Od leta 1977 dalje izdaja Katedra za prašičerejo polletno tudi podatke o organizirani prireji prašičev v Sloveniji. V strokovni reviji Sodobno kmetijstvo izhaja od leta 1991 dalje enkrat letno priloga "Slovenska prašičereja". Strokovna literatura o prašičereji ima v slovenščini skoraj 150-letno tradicijo. V knjigah o živinoreji ali kmetijstvu nasploh so o prašičereji pisali Zalokar (1854), Bleiweis (1855, 1871), Dular (1894, 1895), Steuert in Pirc (prevod) (1909), Spiller - Muys (1926) in Černe 1928). Prvo samostojno knjigo o prašičereji v slovenskem jeziku je napisal Oblak (Naša prašičja reja, 1927). Po drugi svetovni vojni so izdajali knjige o prašičereji D. Cizej, F. Černe, E. Eiselt, J. Ferčej, J. Ferjan, T. Kranjc, Milena Kovač, F. Ločniškar, F. Mežan, Jasna Stekar, A. Šalehar, I. Štuhec, Joža Urbas, J. Verbič. V letu 1995 je pri založbi Kmečki Glas izšla knjiga PRAŠIČEREJA, ki so jo napisali Šalehar in sodelavci.

 
nazaj
ostala predavanjaostala predavanjaostala predavanja